Реклама / Ads
5| 5061 |22.06.2014 НОВИНИ

Бедствието в Добричко продължава, село се евакуира заради опасност от заливане

.
Бедственото положение в Добрич и региона продължава и в неделя заради наводненията причинени от проливния дъжд преди два дни. Градът даде два жертви, а във Варна загинаха 11 души. Все още има обявени за издирване хора, сред които и две деца.
 

Много места в Добрич остават под вода, тъй като канализацията е затлачена. Без ток все още са около 800 домакинства в града.

Поради опасност от скъсване на стената на язовир Ботева, се извършва евакуация на всички жители на село Ново Ботева, съобщиха от МВР. Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна. Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки. Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич, успокояват от вътрешното ведомство.

На помощ за отводняването на улиците в Добрич, където на места водата стига 50-70 см, е повикана техника от съседни общини, съобщи пред БНР кметът на града Детелина Николова. Създадена е организация за всички, които помагат в разчистването, да изхвърлят отпадъците в депото на града, без да плащат таксата за депониране.

Вече е пусната водата в града, но хората, които живеят във високите части, все още са без водоснабдяване. Повече от 800 абонати остават и без ток, тъй като все още 20 трафопоста, пострадали от наводнението, са извън строя.

В почистването на града и раздаването на вода за засегнатите от приливната вълна са се включили доброволци, но кметът призова за още помощ. Екипи на общинската администрация са започнали да описват щетите от потопа в събота.

Във Варна продължава разчистването на пораженията от калния порой в квартал. "Аспарухово". Близо сто души от военно-морските сили и десетки курсанти от Военно-морското училище в града са се присъединили към работещите вече по улиците около 500 доброволци. С пожарникари и други служби общо по разчистването на инфраструктурата на града и залетите домове работят 800-900 души. Кметът на града Иван Протних обяви, че се подготвя принудителната евакуация на редица живеещи в квартала. Те не искат да напуснат домовете си, които са в много лошо състояние и представляват опасност за живота им

Като цяло в Североизточна България положението остава сериозно, след като стана ясна, че нивото на река Дунав край Силистра през последното денонощие се е покачило с 13 см и в неделя сутринта водният стълб е бил 323 сантиметра, по данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. По обяд е отчетено ново повишение от 2 см.

Очакването ниво за утре е 344 сантиметра, което все още е далеч от критичните 777 сантиметра. Няма информация за сериозни щети и пострадали хора от дъждовете през последните дни в Силистренско.

Причина за трагедията от четвъртък вечер са допуснатите незаконни постройки в дерето край варненския квартал "Аспарухово", както и изградените от собствениците на имотите там бетонни огради, коментира в неделя пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

По най-пострадалата улица в квартала придошлата вода е тръгнала като в улей заради именно тези високи огради. Не може да се дават разрешения за строителство без необходимата инфраструктура, посочи Папазов, с което насочи отговорността към местната власт.

"Всички си строят къщи и огромни огради, нареждат си много добре двора, но никой не мисли за това зад него", допълни министърът.

Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4944 |22.06.2014 Бедствието удря туризма и реколтата . 18| 5596 |21.06.2014 Бобева: Бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката . 28| 6077 |20.06.2014 Борисов: Орешарски действа неадекватно при бедствието . 12| 5338 |17.06.2014 Сатърът в МВР продължава, синдикатите протестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads