Реклама / Ads
0| 2865 |14.06.2022 НОВИНИ

Без изход: Северодонецк и съживеният спомен за Мариупол

.
Руските сили прекъснаха всички пътища за евакуация на граждани от източния украински град Северодонецк. Разрушен е последният мост, свързващ го с контролиран от Киев град от другата страна на реката.
 

Това съобщи украински служител, цитиран от агенция "Ройтерс". 


Руските войски "се опитват да се укрепят в централната част на града", каза украинската армия по време на ежедневния си брифинг. Според информацията ситуацията в Северодонецк е изключително усложнена - руснаците разрушават многоетажни сгради. Възлова точка се оказа територията на химическия завод "Азот", където се укриват около 500 цивилни граждани.


Украйна отправя все по-спешни призиви към Запада за повече тежки оръжия, с които да се подпомогне защитата на Северодонецк. Според Киев той може да бъде ключов за битката за Източен Донбас, където в момента са съсредоточени боевете след руската инвация на 24 февруари. Припомняме, че след продължителна обсада на Киев и още няколко вътрешни за Украйна града, руските войски се изтеглиха и съсредоточиха действията си в района на Донбас. 


Според информацията на украинските сили 70% от Северодонецк е под контрола на Москва и разрушаването на последния мост през реката към съседния град Лисичанск означава, че всички цивилни, които все още са в Северодонецк на практика са в капан. Няма как да бъде изпратена хуманитарна помощ. 


Късно в понеделник президентът Владимир Зеленски каза, че битката за източен Донбас ще се превърне в една от най-бруталните в европейската история. Руските сепаратисти искат да превземат региона, който включва провинциите Луганск и Донецк. Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 дронове сред други тежки оръжия, каза в понеделник съветникът на президента Михаил Подоляк.


Основната цел на Русия е да защити Донецк и Луганск, каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, лед като лидерът на един от сепаратистки региони поиска допълнителни сили от Москва.


Кремъл продължава да съобщава, че е унищожила европейска и американска военна техника. Руското министерство на отбраната съобщи, че високоточни ракети с въздушно базиране са ударили близо до жп гарата в Удачне, северозападно от Донецк, поразявайки оборудване, което е било доставено на украинските сили. Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи в Telegram, че Удачне е било засегнато от руски удар през нощта от неделя срещу понеделник, без да споменава дали са били насочени оръжия.


Москва критикува Съединените щати и други държави за изпращането на оръжия в Украйна и заплаши, че ще удари нови цели, ако Западът достави ракети с голям обсег.


Съживеният спомен за Мариупол? 


Руската информационна агенция РИА Новости цитира промосковски сепаратистки говорител Едуард Басурин, който каза, че украинските войски са ефективно отцепени в Северодонецк и трябва да се предадат или да умрат.


Ситуацията рискува да стане като Мариупол заради големият брой украински защитници, откъснати от останалите войски на Киев, смята Деймиън Магру, говорител на Международния легион за отбрана на Украйна, който разполага със сили в Северодонецк.


По време на падането на Мариупол миналия месец стотици цивилни и тежко ранени украински войници бяха хванати в капан в продължение на седмици в стоманодобивния завод Азовстал.


Русия продължава да отрича да таргетира цивилни в това, което продължава да нарича "специална военна операция" за възстановяване на руската сигурност и "денацификация" на съседа си. Украйна и нейните западни съюзници наричат ​​това неоснователен претекст за инвазия, която уби хиляди цивилни и породи опасения от по-широк конфликт в Европа. Повече от 5 милиона души са избягали и светът е засегнат от продоволствена и енергийна криза.


Европейската комисия ще препоръча предоставянето на официален статут на Украйна като страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи Politico късно в понеделник, позовавайки се на няколко неназовани официални лица. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза в събота, че становището на изпълнителната власт на ЕС относно искането на Украйна за присъединяване ще бъде готово до края на тази седмица.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3994 |14.06.2022 Войната в Украйна, 111 ден: Битка за всеки метър в Северодонецк, ракети по Донецк и Харков . 0| 2930 |13.06.2022 Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк, заяви Генщабът на Украйна . 0| 3176 |13.06.2022 Ожесточена битка в Украйна: Руските сили са разрушили ключов мост между Северодонецк и Лисичанск . 0| 3123 |09.06.2022 Битката за Северодонецк ще предопредели изхода на войната в Източна Украйна, очаква Володимир Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads