Реклама / Ads
6| 3821 |28.08.2023 НОВИНИ

Без машините на местните избори: Минимум 15% недействителни бюлетини

.
Случващото се на местни избори е в пъти по-зле от онова, което наблюдаваме на националните. На последните местни избори 2019 година имаме 15% недействителни бюлетини на вота за общински съветници, а на гласуването за кмет недействителните бюлетини са 6,3%. Ако има вот, на който машините помагат, това са местните избори.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

 

Все още не е ясно как точно ще изглежда екранът на местните избори, обяви преди няколко дни говорителката на Централната избирателна комисия Росица Матева. Обществената поръчка не е пусната заради липсата на прецизно задание от страната фирма.

 

Пред БНР Матева обясни, че основният проблем е в това, че софтуерът към самите машини не са предвидени за местни избори.

 

“Сега трябва да се дадат равни възможности за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и онези, които ще пожелаят да гласуват с машини, допълни говорителят на ЦИК. При гласуване с хартия членовете на секционната избирателна комисия (СИК) могат да преценят дали избирателят има право да гласува за всички видове избор за местна власт, а при машинния вот това е затруднително”, обясни тя. 

 

Шефът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров заяви, че този проблем може да бъде решен след като при тези случаи член на СИК застане пред машината и селектира онези избори, в които даденият избирател може да участва. Той се аргументира с това, че правото на уседналост ще важи за малък брой имащи право на глас и подобни мерки ще се налагат за единични случаи. Освен това той посочи, че това не нарушава тайната на вота. 

 

"Проблемите с машините са в много малко секции и могат да бъдат отстранени", каза още Стефан Манов и поясни, че и на предстоящите местни избори ще има видеонаблюдение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2703 |23.08.2023 Ще има ли хаос с машините на местния вот и какви са решенията? . 7| 2685 |22.08.2023 Евгений Дайнов за местните избори: Очаквам моделът „Борисов“ да отстъпи властта в големите градове . 0| 2490 |22.08.2023 ”Сиела норма”: Софтуерът на машините за гласуване за местния вот трябва да бъде доразработен . 1| 2558 |21.08.2023 Сложни избори: На места ще се гласува с четири бюлетини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads