Реклама / Ads
1| 2602 |06.03.2023 НОВИНИ

Без видеонаблюдение и тъмни стаички по време на вота

.
Източник: личен архив
Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад параван.

Това каза в ефира на bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

 

Данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.

„Преди това протоколът беше направен така, че трябваше да се запише общият брой бюлетини, но Административен съд-София град отмени това решение и затова в събота ние приехме нови изборни книжа.

 

В протокола ще се записват отделно данните от машинното гласуване и това с хартиена бюлетина. Накрая ще се вписва общият сбор от двете“, обясни тя.

 

Матева препоръча на секционните избирателни комисии (СИК) да се запознаят предварително с изборните книжа, за да не се допускат грешки. Подчерта също така, че не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на сайта на ЦИК, за да могат всички да се упражняват.

 

„Наблюдава се една такава тенденция – секционните избирателни комисии бързат да приключат работа в изборните помещения и да отидат в РИК, за да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има допусната грешка в попълването на протокола, в РИК започва едно търсене къде е тази грешка.

 

Трябва да се правят поправки. Ако обаче протоколът бъде внимателно попълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде много по-бърз“, обясни още зам.-председателят на ЦИК.

 

Росица Матева уточни, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената разписка, докато преди това гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще установява резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията.

 

„Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички дейности по машинното гласуване. Те са възложени отново на „Сиела Норма“ и на „Смартматик“, обясни още тя.

 
Матева обаче изрази надежда, че до следващите избори ще има малко повече време и държавата ще успее сама да организира техническото обслужване на машинното гласуване.

 

Тя припомни, че на тези избори няма да има тъмна стаичка, а ще бъде поставен параван. Паравани ще има само за гласуващите с хартиена бюлетина, тъй като самите машини си имат защитни крила отстрани, които гарантират тайната на вода.

 

„В секциите с до 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина“, поясни още Росица Матева.

 

След пет поредни вота от ЦИК се взели решение да не правят целенасочена кампания за разясняване на машинното гласуване. Тази година акцентът обаче ще е върху видеонаблюдението – то няма да се провежда по време на самото гласуване, т.е. камерите ще бъдат включени единствено и само при преброяването на бюлетините след края на изборния ден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2691 |02.03.2023 ”Информационно обслужване” ще се грижи за видеонаблюдението на изборите . 7| 2812 |26.02.2023 Видеонаблюдението при вота: Мисията (не)възможна? Служебният кабинет обеща да се справи . 2| 2691 |16.02.2023 ЦИК още не знае как ще стане видеонаблюдението на изборите . 4| 2720 |16.02.2023 Министерски съвет ще отговаря за видеонаблюдението по време на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads