Реклама / Ads
0| 4081 |04.06.2022 НОВИНИ

Бил Браудър: Магнитски го измъчваха до смърт, сега Путин гони мен

.
Бил Браудър Източник: AP
„Сергей Магнитски го измъчваха до смърт, сега руският президент Владимир Путин гони мен“, твърди Бил Браудър, основен инициатор на закона „Магнитски“.
 

„Сергей Магнитски беше моят адвокат в Русия. Той работеше за мен, когато управлявах най-големия инвестиционен фонд в страната. След като разкрих корупционни практики в компанията, в която инвестирах, бях изгонен от Русия и обявен за заплаха за националната сигурност. Нахлуха в офисите ми, Сергей разследва тези нахлувания и установи, че 230 милиона долара данъци, които компанията ми беше платила на руското правителство, са откраднати от официални корумпирани лица. Той свидетелства срещу тези лица. Впоследствие беше арестуван и измъчван в продължение на 358 дни, а по-късно и убит на 16 ноември 2009 г. Оттогава съм посветил живота си на борба, за да изправя хората, които му причиниха това, пред правосъдието. В резултат се появи „Законът Магнитски“, разказа той пред Euronews Bulgaria.

 

Тази негова мисия обаче предизвиква гнева на руския президент Владимир Путин.

 

„А от него не е лесно да избягаш“, категоричен е Браудър.

 

„Путин все още ми е много ядосан. В продължение на 10-12 години правих всичко възможно да избягам от гнева му. Със сигурност искат да ме убият. Основният метод, който използват, е да ме издирват чрез Интерпол и арестуват в чужда държава“, сподели Браудър.

 

Той обаче бе категоричен, че не живее в страх, въпреки че срещу него е имало опит за покушение преди две години.

 

„Седмица преди пътуването ми, получих обаждане от специалните тайни служби на Обединеното Кралство. Те ми казаха, че са били информирани от швейцарските тайни служби, че срещу мен има организиран заговор, чиято цел е да бъда убит в Давос“, разказа той.

 

„Ограничим ли руският петрол и газа, Владимир Путин ще се намира в ужасна ситуация, тъй като много голяма част от парите му са зависими от износа им“, коментира още адв. Бил Браудър.

 

„Oт ключово значение не е руският петрол, а газ, а все още никой не е предложил изпълним план как да спрем руският газ. Трябва да направим и това“, заяви той.

 

По думите му санкциите срещу Русия заради войната в Украйна имат своята цена и за Европа, но това е единственият начин войната да спре.

 

„Най-големият недостатък на санкциите е, че Русия генерира около 1 млрд. долара на ден от продажбата на газ и петрол на западните страни. До момента санкциите засягат и петрола, който представлява около 20%, но все още не и газа. Путин продължава да прави много пари. Прочетох, че Русия е получила повече пари тази година, в сравнение с миналите, въпреки наложените санкции. Така че трябва да намерим начин да спрем зависимостта от Русия. Никой повече не трябва да купува руски газ и петрол, по този начин няма да снабдяваме Путин с парите, от които има нужда, за да убива украинци“, категоричен бе той.

 

Според инициатора на глобалния закон „Магнитски“ България трябва да покаже на света, че прави всичко възможно да премахне корупцията. Браудър коментира черновата на подобно законодателство у нас и изтъкна, че съдебният контрол е задължителен елемент в него, за да се избегнат политически репресии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3718 |03.06.2022 Минчев: Изтеклата версия на БГ закон ”Магнитски” е някаква чернова. Не заслужава обсъждане . 0| 3215 |02.06.2022 Гешев поиска европейски закон “Магнитски” . 0| 3061 |02.06.2022 Надежда Йорданова: Законодателно решение за ”Магнитски” трябва да има, но да е добро . 0| 3382 |01.06.2022 greshka66

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads