Реклама / Ads
11| 6951 |10.10.2019 НОВИНИ

Биляна Гяурова: Притеснително е как Гешев се къпе в институционална любов

.
Биляна Гяурова
От началото на номинацията на Иван Гешев за поста главен прокурор, той буквално се къпе в институционална любов, която идва както от страна на прокуратурата, така и от страна на изпълнителната власт, което само по себе си е доста притеснително.
 

Това заяви пред БНР Биляна Гяурова – изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи, след като прокурорската колегия във ВСС даде зелена светлина на Гешев за продължаване към следващ етап.Другото притеснително, според нея, е, че в случая не може да се говори за избор. Така се минира цялата процедура, смята тя и обясни:

 

„Самият факт, че нямаме втори кандидат, нямаме втори контрапункт, само по себе си поставя процедурата под риск и показва, че в държавата в момента се води битка – това е една междуинституционална битка. … Има институционален стремеж и от страна на законодателя, и от страна на прокуратурата да се отговаря на обществените реакции. Дори и заради това, от гледна точка на правителството, трябваше да има още една номинация. Ако на 24 октомври Гешев бъде потвърден за главен прокурор, това ще е една пирова победа, защото това ще е победа без опонент“.

 

По думите й следващият неформален етап в процедурата е със срок до 16 октомври, когато неправителствени организации, академични институции и професионални организации могат да отправят въпроси към кандидата за главен прокурор. Тя определи процедурата като безпрецедентна.

 

„Това, което се опитахме да направим, беше своеобразен прочит на законовите изисквания за главен прокурор, дали Иван Гешев отговаря на тези изисквания, както и дали това е главният прокурор, който не само ние като общество, но и който самата прокуратура иска“, коментира Гяурова.

Тя се надява все пак, че във ВСС е останал някакъв здрав разум, който ще позволи обективна и реалистична преценка на 24 октомври:

 

„Да не е замъглена от лицемерните становища за подкрепа и от заявките за едни прекрасни 7 години. Не вярвам, че те ще бъдат такива. Смятам, че има хора във ВСС, които продължават да вярват в думичката „независимост“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4971 |07.10.2019 Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут . 5| 5673 |23.09.2019 Биляна Петрова: Развихрете фантазията си - предложете на Гешев още варианти . 7| 6677 |12.09.2019 Биляна Петрова: Къде живеем, щом държавата реагира на чатове от два фалшиви профила . 9| 8072 |02.06.2019 Биляна Петрова: Никой не иска да разследва репресите срещу нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads