Реклама / Ads
1| 2705 |08.07.2023 НОВИНИ

Биляна Гяурова: Сарафов се опитва да бъде малко в ролята на отмъстител

.
Източник: стопкадър
Номинациите за главен прокурор и за председател на ВКС трябва да излизат от гилдията. Това заяви Биляна Гяурова-Вегертседер от Института за правни инициативи в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.
 

По думите й прокуратурата страда от това, че няколко мандата не са имали ръководител, главен прокурор, който да произлиза от държавното обвинение.

„Прекаленото проточване на мандатите на различни регулатори увеличава риска от политическото влияние върху тези органи”.

 

Тя припомни, че от вчера депутати от управляващото мнозинство са внесли поредните предложения за промени в НПК и в ЗСВ – предлагат едва ли не да се преизбере този съдия (който може да разследва главния прокурор) за прокурор и удължаване за 6 месеца преди започване на нова процедура за избор на ВСС.

 

„Това дава неограничено време на Сарафов да изпълнява функциите на главен прокурор. Той се опитва да бъде малко в ролята на отмъстител”, каза Вегертседер.

 

Когато става въпрос за позицията на тримата големи, трябва да бъдат приложени най-големите стандарти. „Изборът на Сарафов стана за 20 минути без обсъждане на други кандидатури”, припомни тя.

 

Главният прокурор бе освободен с една лекота, която създаде смразяващ ефект, защото редовите прокурори видяха колко лесно може да бъде „отсечена главата” на тяхната структура. Това е много тънък момент, не знам дали част от членовете на ВСС си дадоха сметка.

 

Запитана за вчерашната ситуация в парламента и дали ще има референдум за еврото, тя обясни, че не е наясно какво са решили вчера депутатите. Това е ключов договор, от който произтичат права и задължения за страната ни, позова се тя на Договора за присъединяване на България към ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2731 |07.07.2023 Даниела Талева е съдийката, която ще разследва Сарафов . 0| 2658 |07.07.2023 Иван Брегов: Придава се дисидентски оттенък на Сарафов. Ще има малко наказани, по-верните на Гешев . 2| 6536 |07.07.2023 Кои са медиите за мокри поръчки на Гешев? Сарафов да ги разследва . 6| 2665 |07.07.2023 Първи опит новият механизъм да заработи: Избират съдия, който да разследва Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads