Реклама / Ads
17| 3414 |16.07.2023 НОВИНИ

Битката в дясно започна: Според Вили Лилков Васил Терзиев бил по-подходящ за кандидат-кмет на БСП

.
Изглежда жестоката битка в дясното политическо пространство започна, след като днес стана ясно, че проф. Вили Лилков ще приеме предложението да бъде издигнат за кандидат-кмет на София. Пред bTV той заяви, че е решил да се впусне в надпреварата за столицата, след като от ПП-ДБ и "Спаси София" са предложили Васил Терзиев - кандидат, който според проф. Вили Лилков повече прилича на БСП.
 

Причината за разцеплението около предложението на Васил Терзиев е семейството му - негови роднини са били част от "Държавна сигурност". Самият Терзиев се разграничи от тях и осъди действията им, но това изглежда не беше достатъчно, за да заглъхнат критиките. Вчера стана ясно, че инициативен комитет, в който влизат известни имена от десния спектър, предлагат проф. Вили Лилков за кандидат-кмет. 


"Не може такава кандидатура да е предложена на десните избиратели след 30 г. Преход. Недопустимо е такава кандидатура да се предлага от партии като ДБ и ДСБ. Не може толкова лековато лидерите на т.нар. “дясно” да допускат подобна провокация към избирателите си.  Децата не носят вина за действията на предците си, но не става дума за нещо обикновено, а за наследник на най-мракобесната структура, която е репресирала българското общество. За десния избирател това означава, че на 30-годишния Преход се слага печата на ДС", коментира Лилков. 


През 2015 г. Вили Лилков бе кандидат за кмет на София от Реформаторския блок, водач на листата за общински съветници бе Трайчо Трайков, който на вота сега е кандидат за кмет на район Средец. Лилков остана втори, след като Фандъкова стана кмет с 60% подкрепа. Вили Лилков е бил и няколко мандата общински съветник. През 2019 г. Вили Лилков се изказа ласкаво за Йорданка Фандъкова като политик след среща с тогавашната кандидат-кметица.


Пред bTV Лилков обясни, че позицията му е била продиктувана от желанието му да се бори с червените.


"Проблем не са десните избиратели, а лидерите на дясното, които в последните 3 години поставиха десния избирател пред много тежък избор. Първият път беше с гласуването срещу Мая Манолова. Има ли някой да се съмнява, че рязко застанах срещу нея? Столичната община не трябва да се управлява от червен кмет. Влязох в инициативния комитет на проф. Герджиков, защото в инициативния комитет на Румен Радев имаше куп агенти на Държавна сигурност", посочи още Лилков.


Предложението именно той да бъде избран за кмет на столицата обаче не се прие еднозначно. Както спрямо Терзиев, така и спрямо проф. Вили Лилков се намират критики. Според него обаче кандидатурата му няма да задълбочи разделението, а напротив - ще обедини дясно мислещите хора. Лилков заяви, че ще отправи апел за подкрепа ъм ДСБ и Съюза на демократичните сили. Не каза дали би приел подкрепата на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4137 |15.07.2023 Учен и изследовател влиза в битката за кмет на София, ето кой е той . 1| 2757 |08.07.2023 Битката за нов гуверньор на БНБ: Ясни са кандидатите, които се борят за шефското място . 28| 3453 |15.06.2023 Гешев с първи коментар след указа на Радев: Битката за справедливост е на целия български народ . 2| 2746 |08.06.2023 Натовски разузнавачи обсъждаха у нас битката на електронното поле с руските атаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads