Реклама / Ads
15| 4694 |28.01.2021 НОВИНИ

Бивш член на ЦИК: Карантинираните няма да могат да гласуват

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да гарантират възможността за участие в изборния процес на поставените под карантина граждани. Проблемите ще са няколко.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. 


Думите му идват часове, след като в Народното събрание бяха окончателно приети законодателните промени, с които да се определят условията на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат в условията на пандемия. 


Томов вижда проблем в капацитета на изборната администрация. Според него с подвижни урни ще могат да гласуват не повече от 20 000 души, а броят на хората би бил двойно по-голям. Според информацията в Единния информационен портал активните случаи на COVID-19 към днешна дата са 26 448. 


Цветозар Томов вижда и друг проблем - ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии е невъзможно. Томов посочи, че е нужен месец след поставяне на първата ваксина, за да се придобие имунитет. 


“Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно”, смята Томов.


“Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“, допълни той.

 

А иначе - депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение, с които официално се регламентира гласуването с мобилни урни на хората, поставени под изолация заради COVID-19. 


Същото ще важи и за пациентите в лечебните заведения. 


Всички обаче ще трябва да заяват желанието си да гласуват предварително и не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ. 


Няма отговор на въпроса какво ще се случи с хората, които ще бъдат поставени под изолация в събота - ден преди вота на 4 април. 


Депутатите решиха още, че всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина.


Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта.


Парламентът прие още партиите да могат да провеждат кампании при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.


Народните представители възложиха днес на здравния министър и главния държавен здравен инспектор да определят противоепидемичните правила за изборния процес.


ЦИК спрямо тези мерки трябва да определи организацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8201 |28.01.2021 Бившият военен министър Георги Ананиев е починал от коронавирус . 14| 3832 |25.01.2021 Нинова прие нови членoве на БСП във Варна . 4| 3140 |22.01.2021 Мобилни урни за карантинираните лица решиха депутатите в НС . 11| 3687 |20.01.2021 Бивш член на ЦИК: На политиците не бива да се дава да пипат Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads