Реклама / Ads
2| 1902 |23.07.2024 НОВИНИ

Бивш министър: От 1 януари полицаите очакват сериозен ръст на заплатите, но финансиране не е осигурено

.
Веселин Вучков
"Предстои увеличение на заплатите и осигуровките на полицаите, но не е осигурено финансиране". Това заяви бившият вътрешен министър Веселин Вучков по NOVA NEWS.
 

"Става дума за увеличаване и то значително на възнагражденията на всички служители в МВР - 25-30% възнагражденията. Това не са само заплатите, това са и осигуровките, така наречените разходи за персонал. Може би около 600 лева на човек ще се увеличи заплатата от 1 януари 2025-та година, но така е по закон. А парите все още ги няма. Във Вътрешното министерство става дума за не по-малко от 600 милиона лева. Ако добавите толкова и в МО - това са над милиард лева само за разходи за персонал. Ние като данъкоплатци трябва да знаем срещу това огромно финансиране след 5 месеца, какво получаваме като услуги. И тези 5 месеца са време точно за реформи във Вътрешното министерство", каза Веселин Вучков.

 

Според него реформите в МВР трябва да започнат с освобождаване на всички пенсионери, които са над 6000-7000 души в МВР, включително и полицаи и пожарникари.

 

"Не смятам, че проблемът за справяне с пожарите в последните дни е поради липса на техника. Противопожарната техника беше изцяло обновена, особено по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. След това продължиха обществените поръчки", обясни бившият вътрешен министър.

 

Той смята, че ако се налага да се закупят хеликоптери, това трябва да стане чрез прозрачен търг. "Да се намерят хора, които смислено работят с тях, а не само да имаме нещо, с което да се кичим. Това да се очертае като една програма, да се отчете като неуспех или като проблем в сегашните дни. Ако има проблем в оборудването, то е по отношение на предпазното облекло на огнеборците", каза Вучков.

Бившият министър е на мнение, че професионалното ръководство на полицията трябва да ходи на място, а не толкова министърът да се превръща в главен секретар. "При такива бедствия не може да правим разделителни стени между пожарната, полицията и "Гражданска защита". Какви ли не държавни агенции имаме, кой ще координира всичко", запита бившият вътрешен министър.

 

"Закриването на Министерството на бедствията и авариите не беше грешка. Не искам да припомням с какви скандали беше "обрасло", какви схеми, какви чудесии. Имаше дублиране на дейностите между една свръхфинансирана "Гражданска защита", която по квотен принцип беше попаднала при ДПС, и Пожарната, която от край време е професионална и е във Вътрешното министерство", обясни Вучков причините за закриването на Министерството на извънредните ситуации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1887 |23.07.2024 Първата ни ракета в женския тенис Виктория Томова е на четвъртфинал в Прага . 3| 2899 |23.07.2024 Евросъюзът лиши Унгария от домакинството на важна среща заради пътуванията на Орбан . 8| 2488 |23.07.2024 Шефът на отбраната на Германия ген. Карстен Брюер: Русия ще нападне НАТО след 5-8 години, разглеждаме най-лош сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads