Реклама / Ads
1| 2960 |17.06.2024 НОВИНИ

Бивш военен министър за ядрените оръжия на НАТО: Над 9500 са в готовност за привеждане, 1/3 от тях за директно използване

.
Ангел Найденов
От целия ядрен арсенал, с който разполагат страните от НАТО, притежаващи ядрени оръжия, малко над 9500 са в готовност за привеждане към използване. От тях малко над 1/3 са в готовност за директно използване. Очевидно става въпрос за увеличаване на броя на ядрени бойни глави, с които разполага НАТО. Решението за разполагане на територията на страната, трябва да е парламентът. Аз не допускам, че ние сме страна, на чиято територия ще бъде разположено ядрено оръжие". Това заяви Ангел Найденов.
 

Имаме ескалация на напрежението и противопоствянето между страните с ядрен арсенал. Става дума за разполагането на повече оръжия на територията на страните-членки. Ние като страна-членка на НАТО присъстваме в групата за ядрено планиране, каза още бившият военен министър по Нова нюз.

 

 

Той коментира и ролята на военния минисър в сегашната обстановка: Ролята на министъра на отбраната е важна, особено в период на кризи и водещи се войни. Тя придобива особена видимост, както по отношение на вътрешнополитическите, така и в геополитическите процеси. Един министър на отбраната разполага с огромен финансов ресурс – освен за отбрана, за военно разузнаване, за военни аташета, по отношение на ангажиментите, които има в рамките на НАТО и Съвета на министрите на отбраната. Явно ръководството на ГЕРБ е осъзнало важността и необходимостта да разполага с този ресурс. Т.

 

Една от солидните позиции е тази на финансовия министър. Фактът, че ръководството на ГЕРБ се насочва към фигурите на министър-председателя, външния министър и този на отбраната показва, че се търси влияние пред вътрешнополитическите партньори, обясни той.

 

 

По повод дискусията за връщане на наборната военна служба, Найденов заяви: „Не съм привърженик в този момент към възстановяването на задължителната наборната военна служба. Преди да се върнем към тази дискусия, трябва да сме изчерпили всички възможности, които имаме с оглед на решения, свързани с това да бъде повишена привлекателността, престижа и конкурентоспособността на военната служба. Това са въпроси, свързани с модернизацията на Българската армия, със статута на военнослужещите, със социалния пакет, с условията в казармите и развитието на жилищния фонд, поясни той. Аз съм привърженик на разширяването на началната военна подготовка за младежите в средните училища или университетите. Същевременно трябва да се води тази дискусия и вероятно тя се води в МО, за задължителна военна подготовка на част от служителите в сектора за сигурност на страната (служителите в МВР, структурите от националната сигурност, съдебната охрана).

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2395 |17.06.2024 Бивш генерал от ЦАХАЛ: Войната между Израел и Хамас ще продължи 3 г. . 0| 3024 |17.06.2024 Виктория Томова отбеляза рекордно класиране в кариерата си . 2| 2430 |17.06.2024 Детска дискотека предлага райски газ на непълнолетни в София . 0| 2376 |17.06.2024 Силви Кирилов от ИТН ще открие 50-ия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads