Реклама / Ads
8| 5082 |20.01.2020 НОВИНИ

Бивши и настоящи министри ни убеждават, че проблемът с водата е почти решен

.
Министрите Петя Аврамова и Емил Караниколов смята, че след случая в Перник обществото е станало доста мнително и ще следи случващото се във ВиК сектора зорко. Оставки не се предвиждат, защото ако не са те проблемът нямало да бъде решен.
 


.
Снимка: Петя Аврамова

 

Не захранваме Перник с вода от София. Ще използваме ВиК мрежата на София, което ще изисква допълнителен водопровод и помпена станция. Това ще е резервен вариант, както за водоснабдяване на Перник, така и за обратна връзка от язовир "Студена" към София. Това заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

 

"Водата няма да се вкарва в язовир “Студена”, а направо във водопреносната мрежа на Перник", каза още тя.

 

“Сушата не е само в Перник, а всички ВиК операторите трябва да въведат водни режими навреме, за да не се стига до спирането на водата”, допълни министърът. 

“Разчитам на експертизата и следенето на водните нива на всички водоизточници на питейна вода”, заяви Аврамова. 

 

"Водните асоциации няма да отпаднат след създаването на холдинга", разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

 

“Подаването на оставка не е проблем. Виждате, че цялата държавна машина е ангажирана с решаването на водната криза”, коментира Аврамова и попита:

“Ако се оттегля, това ще помогне ли за решаването на водната криза?”


.
Снимка: Емил Караниколов


Водата в София няма да свърши заради Перник. Това успокоява икономическият министър Емил Караниколов, който коментира пред Нова тв решението на правителството от язовир Белмекен да се подаде вода към Перник, за да се овладее кризата с безводието.

 

"За денонощие София харчи 400 000 - 500 000 куб. метра, за месец Перник харчи по-малко - около 22 000 -25 000 куб. м. на денонощно", заяви Караниколов.

 

"Ние трябва да направим всичко, за да дадем възможност яз. Студена да си върне силите. Аз разчитам на природата и се надявам", каза още той.


Караниколов обясни, че подаването на вода към Перник ще бъде засичано и за нея ще се плаща. Процесът ще се следи от "Софийска вода". Пред Нова телевизия министърът подчерта, че не се предвижда от тази вода да се подава за производството.

 

"Ние нямаме ход да предприемем действие от тази питейна вода да се дава на производството", посочи той.

 

От думите му стана ясно, че ще се направи ремонт, за да може бизнесът да взима вода от яз. "Пчелина".

 

"Язовирите са строени до 80-та година. За съжаления, стените и съоръженията са компрометирани. за добро или лошо 60% се държат. Водата е отишла надолу. Проблемът е доста сериозен в Перник, навсякъде има тръби", каза още Караниколов на въпрос за състоянието на язовирите.

 

.

Снимка: Нона Караджова

 

Във водната тема се вля и бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова, която определи пред БНТ създаването на ВиК холдинг като "стъпка в правилна посока".

 

"Това е стъпка в правилна посока, тъй като във вашето студио казах, че една от причините да се стигне до ситуацията в Перник, е моделът, по който се управлява ВиК секторът. Самостоятелни търговски дружества, които в такъв момент на повече аварии от очакваните, на безводие, нямат технически, човешки и финансов ресурс като буфер. Не могат други ВиК на приятелска основа да помагат с техника и кранове.", каза още Караджова.

 

Според нея правителството трябва да обяви бедствено положение, за да може да отпусне пари, тъй като това е единственият законен начин в момента.
Създаването на този холдиг е един от начините да се окаже това финансово съдействие плюс по-добър контрол, каза Нона Караджова.

 

"Смятам, че след създаването на този холдинг, /.../ създаването на една структура или предприятие, което да отговаря за довеждането на вода. Не говоря за водоснабдителните и канализационните системи в населените места, за напоителните системи, които са по полетата, както и тръбите за промишлените предприятия. Говоря за довеждането на вода.", коментира още Караджова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3945 |17.01.2020 Седем министри на парламентарен контрол днес . 4| 5483 |14.01.2020 Богдан Милчев: Печеливши днес са двама министри, разбрали, че са подведени . 4| 5755 |09.01.2020 Разпитват министър Нено Димов и бившия областен управител на Перник . 4| 7340 |31.12.2019 Анна Заркова: Министри - колко много ирония в една-едничка дума!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads