Вторник, 24 Октомври 2017, 10:49
Frognews
0| 3572 |15.09.2016

Бившият кмет на Петрич отива на съд за безстопанственост

.
Бившият кмет на Община Петрич Вельо Илиев и Младен Пильоков, бивш главен счетоводител на Общината отиват на съд за безстопанственост. Прокуратурата внесе днес за разглеждане в съда обвинителния акт, който е от 1700 страници.

 

Те са обвинени в неизпълнение на служебните си задължения, от които настъпили значителни вредни последици и в умишлена безстопанственост.

 

В хода на досъдебното производство, ръководено от Окръжна прокуратура-Благоевград, са разпитани 61 свидетели, назначена и изготвена техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи.

 

Двамата обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност през май тази година и в момента са с мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на по 5 000 лева.

 

В хода на разследването е установено, че в периода от 01.01.2007 г. до 19.10.2011 г. в Петрич в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Закона за обществените поръчки, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки - открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в Община Петрич. С тези свои действия обвиняемият целял да набави за общинската фирма „Фарма Петра" ЕАД облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС. От деянието му настъпили значителни вредни последици в същия размер за Община Петрич.

 

На свой ред Младен Пильоков в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011 г. в качеството си на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, а именно главен счетоводител в Община Петрич, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината.

 

Той не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите.

 

В нарушение на изискванията обвиняемият Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра" ЕАД без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура. Също така той не извършил проверка относно наличието на всички необходими реквизити, а именно: имената и личния регистрационен номер на лекаря, който издава рецептата, или регистрационния номер на лечебното заведение, в което той работи, наименование на общината, която изплаща рецептата и други. В резултат на това за Община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери - 1 117 697,81 лв., като случая е особено тежък. Предстои да започне съдебен процес срещу двамата обвиняеми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Временно спира движението в транспортния тунел на Лъвов мост в посока „Люлин” 0| 264 |24.10.2017 . Спас/Александър се изправя отново пред съда 0| 546 |24.10.2017 . Пострадал от катастрофата край Драгичево почина от раните си 0| 736 |24.10.2017 . Павлова сама се хвали с подготовката за председателството 0| 961 |24.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах