Реклама / Ads
1| 5631 |04.11.2014 НОВИНИ

Бившият министър Данов с френски помощи за безработни

.
Иван Данов - министъра на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски”
По френската телевизия „М6” беше излъчено голямо разследване за източването на социалната система там. Като един от фрапиращите примери за отклоняване на средства беше посочен Иван Данов - министъра на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски”, който е получил 18 хиляди евро като безработен без дори да се намира във Франция, докато в същото време е работил като архитект и преподавател у нас.
 
„Мисля, че историята ще продължи по линията на политическия чадър. Иначе случаят е доста брадясал”, каза пред Нова телевизия Атанас Чобанов, главен редактор на сайта bivol.bg. По думите му давността за връщането на парите все още не изтекла, изтекла е давността за криминалното деяние, която е 5 години.
 
Чобанов заяви още, че те работят по изясняване на въпроса кой е оказал натиск и дали той е дошъл от България, от страна на братските социалистически партии. „Другото ни подозрение е, че Иван Данов е правил някакви услуги срещу това да бъде запазен на поста си и да не бъде разследван”, допълни още журналистът.

Когато в България няколко журналисти зададоха на Данов въпроси за този епизод от живота му, министърът с поучителен тон опита да обясни как функционира социалната държава в Западна Еврoпа и, в частност, щедростта на френската система. Според Данов, всeки, който е работил във Франция, има право на обезщетение, в случай че трудовият му договор бъде разтрогнат. И за това не било нужно да се прави кой знае какво - нито да си търсиш постоянно нова работа, нито да даваш сводка за статуса си в края на всеки месец, нито дори да пребиваваш неотлъчно във Франция.

"Обявих пред френските власти, че напускам страната за постоянно, но те продължиха да ми изплащат тези пари. Защо? Трябва да поставите този въпрос на френската страна. Аз съм готов да върна парите, но никой не иска това от мен", казва тогава министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5285 |29.10.2014 Военен моряк ще е министър на отбраната ? . 8| 4682 |29.10.2014 Кр. Янков: Не може министър да обвинява хората за хаоса след първия сняг . 11| 5501 |28.10.2014 Министър Ненков: Само диктатор ще оправи здравеопазването и НЗОК . 14| 5580 |27.10.2014 Ал. Йорданов: Кой как намигна с оченце в новото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads