Реклама / Ads
2| 4499 |06.04.2015 НОВИНИ

Бизнесът скочи срещу прокурорските правомощия в ГПК

.
Бизнесът скочи на прокурорските правомощия в ГПК. Значително им разширяване по отношение на гражданското съдопроизводство не е обосновано, представлява връщане към норми, отменени в минал период и няма да доведе до добри резултати. Това е общата позиция на бизнеса и работодателите, представена по време на срещите, които главният прокурор Сотир Цацаров проведе днес.
 

 Тази сутрин той разговаря с премиера Бойко Борисов, а след това продължи и със срещи с ръководствата на бизнес- и работодателските организации Васил Велев (Асоциация на индустриалния капитал в България), Божидар Данев (Българска Стопанска Камара) и Кирил Домусчиев (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).

 

Общо беше мнението, че важни промени в нормативната уредба не следва да се предприемат прибързано, а само след обществено обсъждане и внимателна оценка на въздействието. Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предвидените в ЗИД на ГПК предложения, предвиждащи допълнителни правомощия на прокуратурата в гражданския процес. Подобна законодателна промяна ще се отрази крайно негативно върху бизнес средата и инвестиционния климат. Налице е и противоречие с европейското законодателство и практика, заявяват от БСК.

 

Асоциацията на индустриалния капител в България (АИКБ) изразява безпокойството на бизнеса, че предлаганите промени, предвиждащи спирането на сделки, могат да доведат до нарушаване на бизнес средата, влошаване на инвестиционния климат и да ограничат, препятстват и застрашат сигурността на търговския оборот. Разбира се, АИКБ изразява своята готовност да дискутира законодателни решения, насочени към защитата на обществения интерес по отношение на мерките срещу финансирането на тероризма и срещу изпирането на пари.

 

На практика, прокуратурата и сега има възможност, осигурена от множество специални закони, да завежда и да участва в граждански и административни дела и може да ползва това свое право в съответните случаи, за да се намесва в защита на обществения интерес. От друга страна, предоставянето на обща (генерална) възможност на прокуратурата да встъпва в дела, като предявява неидентифициран по вид, предмет и правна характеристика иск, ще наруши принципите на правовата държава и на равенство на правните субекти пред закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4523 |03.04.2015 Москва скочи срещу "русофобски пасквили" на US-генерали . 12| 4822 |26.03.2015 БСП и „Атака” скочиха на Светлин Танчев . 8| 4889 |18.03.2015 Бизнесът настоява да се отмени втора категория труд . 6| 5142 |17.03.2015 Жена скочи с детето си от 5-я етаж в Бургас, остана на място

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads