Реклама / Ads
1| 2298 |10.06.2024 НОВИНИ

Блинкън с пореден опит за прекратяване на военните действия между Израел и Хамас, отива в Близкия изток

.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет и Израел в момент, когато Вашингтон се опитва да увеличи натиска върху Хамас и Израел за постигане на примирие в Газа и да гарантира, че войната няма да се разпространи в Ливан, съобщи Ройтерс.
 

Това е осмото посещение на високопоставения дипломат в региона, откакто на 7 октомври бойци на Хамас нападнаха Израел, предизвиквайки най-кървавия епизод в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт. След като посети Египет и Израел през седмицата Блинкън ще продължи обиколката си в Йордания и Катар.

 

Очаква се по време на визитата си в Кайро Блинкън да се срещне с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, преди да отпътува към Израел, където ще се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.





Визитата на американския дипломат ще се реализира след като на 31 май американският лидер Джо Байдън обяви триетапно предложение за окончателно прекратяване на огъня от страна на Израел, освобождаване на израелските заложници и палестинските затворници и възстановяване на Газа.

 

Междувременно преди започването на обиколката на Блинкън високопоставен член на Хамас призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа, за да бъдат задействани усилията за прекратяване на огъня.





"Призоваваме администрацията на САЩ да окаже натиск върху окупацията, за да спре войната в Газа, а движението Хамас е готово да реагира положително на всяка инициатива, която осигурява прекратяване на войната", посочи високопоставеният представител на движението Сами Абу Зухри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2275 |10.06.2024 Костадинов недоволен: Народът гласува вот на недоверие с ниската избирателна активност . 3| 2298 |10.06.2024 При 77.87% обработени протоколи от ЦИК: ДПС пак е втора партия . 10| 10796 |10.06.2024 ПП-ДБ изпраща в европарламента Минчев, Кънев и Хазарта, аут засега е Тафров . 3| 2582 |10.06.2024 Британското разузнаване: Русия е засилила опитите си да вербува африканци да се бият в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads