Реклама / Ads
1| 3503 |11.02.2023 НОВИНИ

Близо 24 хил. са жертвите на ужасяващите трусове в Турция и Сирия

.
Близо 24 хил. достигна броят на жертвите на ужасяващите земетресения в Турция и Сирия. Трус от 7.8 по скалата на Рихтер удари Южна Турция и Северозападна Сирия. Последва още едно силно земетресение с почти толкова силен магнитуд и няколко вторични труса. Спасителните екипи продължават да търсят оцелели. Днес от България ще тръгне нова група доброволци, които ще помагат в акциите.
 

Това е най-смъртоносното земетресение в Турция от две десетилетия. Стотици хиляди хора са без дом и храна в тежки зимни условия. Земетресението, което удари в ранните часове на понеделник, се нарежда като седмото най-смъртоносно природно бедствие през този век, изпреварвайки трусовете и цунамито в Япония през 2011 г. и доближавайки 31 000 убити от земетресението в съседен Иран през 2003 г.

 

Броят на загиналите от земетресението с магнитуд 7,8 и няколко мощни вторични труса в двете страни надхвърли над 17 000 убити през 1999 г., когато подобно силно земетресение удари северозападна Турция.

 

Петте дни траур в Турция обаче бавно прераснаха в гняв от лошото качество на сградите и реакцията на турското правителство в лицето на най-страшното бедствие в страната от почти век.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна за първи път вчера, че неговото правителство не е успяло да достигне и помогне на жертвите "толкова бързо, колкото желаехме".

 

Около 24,4 милиона души в Сирия и Турция са били засегнати от труса. Според официалните данни на Турция и ООН земетресението обхващащ приблизително 450 км от Адана на запад до Диарбекир на изток. В Сирия засегнати са хора на юг до Хама, на 250 км от епицентъра.

 

Много хора са създали убежища на паркинги в супермаркети, джамии, край пътищата или сред руините. Оцелелите често изпитват отчаяна нужда от храна, вода и топлина.


В Сирия доставките на помощ през фронтовите линии, договорени в петък, ще се извършват в сътрудничество с ООН, Международния комитет на Червения кръст и Сирийския арабски червен полумесец. Организацията на обединените нации настояваше помощта да тече по-свободно в Сирия, особено в северозападната част, където според оценките повече от 4 милиона души вече са имали нужда преди земетресението.


Десетки самолети с помощ пристигнаха в районите, контролирани от правителството на Асад от понеделник, но малко са достигнали до северозапада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3060 |10.02.2023 Жертвите надхвърлят 21 000 от земетресенията в Турция и Сирия . 0| 3107 |09.02.2023 Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия вече са над 16 хиляди . 0| 3040 |09.02.2023 Над 15 000 са вече жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия . 1| 3148 |08.02.2023 БЧК събра близо 600 000 лв. в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads