Реклама / Ads
1| 4408 |08.07.2020 НОВИНИ

Близо 50% от лифтовете и въжените линии у нас - с нарушения в закона

.
Източник: БГНЕС
Почти половината от лифтовете и въжени линии у нас са нарушават закона. Това става ясно след проверка на прокуратурата на лифтовете у нас. Съоръженията нямат нужните книжа за въвеждане в експлоатация или издадени разрешения за строеж.
 

Проверката е на Върховната административна прокуратура. От там са сезирали Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН).

 

Проверени са 120 броя линии до момента, но проверките продължават.

 

“В хода на проверката е установено, че при 71 бр. от съораженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но същите не се експлоатират”, става ясно от съобщение на ВАП.

 

Установено е незаконно строителство на строеж - Клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13 съоръжения; „Белица“ – 7 съоръжения; „Мальовица“ – 5 съоръжения.

 

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии.

 

Най-често повтарящите се нарушения на цитираната наредба са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

 

Изпратено е предписание до началниците на РДНСК и до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

 

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат и последващи мерки за преустановяване на нарушенията.

 

Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5256 |06.07.2020 Прокуратурата иззе още близо 800 предмета от офисите на Васил Божков . 7| 6087 |04.07.2020 Кристин Лагард: Икономическата криза ще свие веригите за снабдяване с близо 35 на сто . 4| 4780 |30.06.2020 ”Цирк дю Солей” обяви фалит, съкрати близо 3500 души . 19| 4328 |30.06.2020 СЗО: Пандемията дори не е близо до своя край

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads