Реклама / Ads
0| 3354 |24.08.2021 НОВИНИ

Близо 80% от асансьорите в България не отговарят на съвременните изисквания за сигурност

.
Източник: БГНЕС
”Огромна част от асансьорите у нас са за подмяна, може би 75-80%. В България има около 130 000 асансьора, от които поне 100 000 не отговарят на съвременните изисквания за сигурност - крайно опасни са, енергийно неефективни са. Единственият изход за тях е подмяна. Минимум 15 години са необходими, за да бъдат подменени тези стотина хиляди асансьори”, заяви главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков пред Bulgaria ON AIR.
 

По думите му и в момента се случват инциденти с асансьори, но държавата не предприема необходимите мерки и няма интерес да се обяснява защо инцидентите се случват.

 

Маринков даде пример с фаталния инцидент в Бургас със студент, който превозва хладилник в асансьора. Той посочи, че такива неща са се случвали в европейските държави още през 70-те години и са взети решения асансьорите да бъдат оборудвани с кабинна врата.

 

"Ние сме с поне 35 години назад, дори от бившите държави от социалистическия лагер. Дори не говоря за западните страни. Асансьорите масово са над 30-годишни. Имаше държавен асансьорен завод, той затвори през 1994 г. Той е произвел поне 90 000 асансьора. Няма резервни части за тези асансьори. Намират се заместители, но те не са качествени и подходящи за тези асансьори. Много често се премахват части и защитите на асансьорите, за да са в движение", обясни гостът на "България сутрин".

Маринков алармира, че във всеки един момент е възможно да има страшно много инциденти с асансьори. И изтъкна, че в някои градове са изчезнали асансьорните техници. 

 

Нов асансьор би консумирал около 90% по-малко електроенергия. Новите асансьори дори произвеждат енергия при движението си и са подходящи за програмите за енергийна ефективност.

 

"Асансьорите трябва да бъдат финансирани чрез спестените енергийни разходи, което е постижимо, ако се гони висок енергиен клас. Държавата е длъжна да се грижи за сигурността на хората. Трябва да приложи европейски стандарт, който казва какви мерки трябва да се предприемат при старите асансьори", настоя Маринков.

 

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация поясни, че веднъж годишно трябва да има технически преглед на всеки асансьор и освен това всеки месец - поне едно посещение на техниците. За старите асансьори функционалната проверка трябва да е веднъж на всеки ден 10 дни, но според него това не се случва и хората могат да го разберат по много ниските такси, които плащат за асансьорна поддръжка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5065 |23.08.2021 ЕК пита България защо са наложени санкции по закона „Магнитски“ . 6| 7229 |23.08.2021 Съветник на Рашков: Ердоган държи ключа за вратата на мигрантските потоци към Гърция и България . 1| 3062 |23.08.2021 И Черна гора с рестрикции към влизащите от България . 1| 3823 |23.08.2021 Въвеждат нови изисквания при влизане в Испания, Чехия и Дания на граждани от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads