Реклама / Ads
0| 4827 |18.05.2018 НОВИНИ

ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

.
Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз.
 
"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".

"Започнахме формалния процес по активиране на блокиращия статут, като обновихме списъка с американските санкции срещу Иран", пише в прессъобщението на Еврокомисията.

Блокиращият статут от 22 ноември 1996 г. (No 2271/96) е регулация "за защита от ефектите от екстериториално прилагане на законодателство, прието от трета страна, и на основаните или произтичащи от него действия". Тя е създадена покрай опитите на САЩ да наказват чуждестранни компании заради това, че търгуват с Куба. Тази мярка никога не е прилагана, тъй като тогава Вашингтон отстъпва от заплахата си.

Сега статутът ще "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС".

След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика.

Мерките на ЕС ще влязат в сила до два месеца, освен ако Европейският парламент и правителствата на ЕС не го отхвърлят. Ако има силна политическа подкрепа, може да бъдат задействани и по-рано.

Блокиращият статут забранява на европейските компании да изпълняват санкциите на САЩ срещу Иран и не признава никакви съдебни решения, налагащи американски наказателни мерки срещу бизнеса от ЕС.

Брюксел също така призовава правителствата в ЕС да осъществят трансфери към иранската централна банка и да започнат законов процес, който ще позволи на Европейската инвестиционна банка да отпуска заеми за проекти на ЕС в Иран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4584 |18.05.2018 БСП внесе 200 000 подписа за спиране на сделката с ЧЕЗ . 4| 5308 |16.05.2018 Превозвачи блокират София заради закона ”Макрон” . 1| 4223 |16.05.2018 Доналд Туск: С Иран има нужда от обединен европейски фронт . 1| 4519 |16.05.2018 ЕС ще се разплаща с Иран в евро, а не в долари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads