Реклама / Ads
3| 3212 |17.10.2024 НОВИНИ

Блокираха официалните сайтове на МВР и други институции в Русия. Кремъл мълчи, подозират отново Украйна

.
Пълен блокаж...
Интернет страниците на руското министерство на вътрешните работи, неговата централа и пътната полиция са блокирани. До тях няма достъп вече втори ден. Ударът е станал към 16 часа на 16 октомври. Дали е хакерска атака или срив на системата  по други причини, не се съобщава.
 

За сривовете се съобщава в Telegram канала на GosSOPKA (Държавна система за откриване на предупреждение и отстраняване на последствията от компютърни атаки). Информацията се потвърждава и от данни на услугата Downdetector.su.

 

Съобщава се, че няма достъп до сайтовете на вътрешното министерство и различните служби, свързани с него, в Москва и Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област, в Нижни Новгород и Брянска област, Новосибирска област, както и в Република Калмикия.

 

Официалните уебсайтове на отдела и неговите услуги не се зареждат на различни доставчици. Все още няма официална информация за причините за блокирането работата на тези сайтове повредата. Много граждани на РФ се оплакват, че нямат достъп и това спъва техни усилия да свършат лична или служебна работа, свързани с органите на МВР.

 

Сайтовете от системата на руското вътрешно министерство не работят по технически причини. Това коментира представителят на МВД Ирина Волк. Според нея причините са технически, но все още не са изяснени точно какви. Волк  признава, че сривът е започнал предишната вечер, но все още не е преодолян. Прекъснати са системите за връзка, това мога само да кажа, обобщи кратката информация официалната представителка на МВР.

 

Неофициален източник от ведомството коментирал, че през последните дни са засечени десетки хакерски атаки срещу различни ведомства и големи държавни фирми.

 

Блокирана е и интернет системата на Федералната служба за надзор в областта на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор). Това е службата, която следи трета година „специализираната военна операция“ в Украйна да не бъде наричана война, за мнения против руската агресия и най-вече за критики срещу управлението на Путин. След доклади именно на Роскомнадзор стотици граждани на Русия се оказаха в съда и затвора.

 

Официални проправителствени медии в Русия веднага обвиниха Украйна за проведени кибератаки срещу електронните ресурси на Руската федерация. Според тях украинските разузнавателни структури са хаквали Федералната данъчна служба на Руската федерация, компанията Росводканал, украинска IT група спря работата на платежни терминали в Русия, атакува най-големия производител на онлайн касови апарати Evotor. Няколко пъти хакери удариха електронните услуги и ресурсите на Руската федерация, включително летищата и гарите са били подложени на кибератаки.

 

Припомняме, че служители на Бюрото за специални технически защити на руското МВД арестува преди няколко месеца трима хокери, членове на групата SugarLocker. Според официалната информация те работели под прикритието на ИТ компания. Въпросните хакери няколко пъти атакували сървъри, свързани с вътрешното министерство и специалните служби на Москва. На тримата задържани са повдигнати обвинения за действия против националната сигурност, но какво е станало с тях след това и досега не е ясно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2304 |17.10.2024 Шефът на НАСА идва в България, говори за мирното използване на Космоса . 4| 2217 |17.10.2024 Руснаците атакуват пристанището в Одеса, за подкопаят подкрепа за Украйна и да я принудят да преговаря . 0| 2165 |17.10.2024 Лойд Остин: САЩ нанесе удари по оръжейни складове на хутите в Йемен . 3| 2174 |17.10.2024 Пет пъти една и съща глоба: Как "Пътна полиция" се оказа длъжник на жена от Бургас?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads