Реклама / Ads

0| 2809 |23.03.2022 НОВИНИ

Bloomberg: Руските милиардери осиротяха, търсят убежища за богатството си

.
Погледнете картата – Кипър е едва забележим в сравнение с огромното пространство на Русия. Средиземноморският остров е само 0,05% от размера на най-голямата страна в света. Но за първите 0,05% в Русия – нейните олигарси и милиардери – Кипър е изключително важен. Години наред в него се помещава огромен дял от богатството им, в някои случаи дори надвишаващ това, което притежават в самата родина. Поне така беше, преди руските войски да започнат да лагеруват на границата с Украйна.

Това пише Bloomberg в материал, озаглавен „Руските милиардери осиротяха, търсят убежища за богатството си“.

 

През последните седмици някои от най-големите активи, държани от най-богатите хора в Русия, бяха изведени от Кипър под натиска на регулаторите на Европейския съюз, които прилагат санкции, от една страна, и исканията на Владимир Путин за репатриране на богатство, от друга.

 

Миналия месец Виктор Рашников прехвърли дял от 4 млрд. долара в един от най-големите руски производители на стомана от фиктивна компания в Кипър обратно в родината си, две седмици преди да му бъдат наложени санкции от ЕС.

 

Стоманодобивният магнат Алексей Мордашов направи подобен ход на 28 февруари, същия ден, когато беше санкциониран. Той прехвърли договореностите за част от дял на стойност 1,5 млрд. долара в германската компания за ваканционни пътувания TUI AG от кипърско дружество към дружество на Британските Вирджински острови.

 

И дори преди войната Владимир Потанин - най-богатият човек в Русия, със състояние от 24,7 милиарда долара - преместваше активи от острова. Неговата холдингова компания напусна Кипър в края на миналата година в полза на специална данъчна зона във Владивосток, създадена от Путин, за да насърчи богатите да донесат парите си у дома. Той не е санкциониран.

 

Тъй като Русия все повече се превръща в парий в световната финансова система, милиардерите, които отдавна са скътали богатствата си в чужбина, изведнъж имат много по-малко възможности къде да вложат парите си. Репатрирането на активите в страна, която върви към икономическа разруха, и поставянето им в обсега на Путин, е страшно предложение. Същото важи и за съхраняването им в САЩ, Великобритания или в юрисдикциите на ЕС, като Кипър или Карибите, където те са заплашени от замразяване, блокиране или евентуално конфискация.

 

Войната в Украйна вече увеличи размера на руските парични потоци в Дубай, чието правителство призова за „мирно“ решение на конфликта. Хонконг е друга възможност, въпреки че дългата сянка на китайския лидер Си Дзинпин е потенциална заплаха за основната цел на офшорките на руснаците. Други места включват Мавриций и Малдивите.

 

Около 20 руснаци се нареждат сред 500-те най-богати хора в света. Стойността им възлиза общо на 261 млрд. долара, като според подадените документи повече от половината от тях са използвали кипърски холдинги за основните си активи. Русия се е вплела в културата и икономиката на острова от десетилетия, откакто подкрепя кипърското гръцко мнозинство по време на разделянето на страната. Кипър процъфтява като убежище благодарение на ниските данъци, членството в ЕС и правната система, основана на английското обичайно право.

 

Миналият месец Роман Абрамович пое пряк контрол върху своя дял от 445 млн. долара в базирания в Лондон производител на стомана Evraz PLC, като прехвърли акциите от холдингова компания на BVI в свои ръце. Като Обединеното кралство му наложи санкции на 10 март.

 

По някакъв начин санкциите не подпомагат искането на Путин най-богатите да върнат у дома своите далечни богатства. Неговият ултиматум датира от инвазията в Крим през 2014 г., когато първоначалният кръг от санкции срещу олигарси и милиардери помогна за приемането на закони за т.нар. деофшоризация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3310 |22.03.2022 Посолството на САЩ в Киев: Руските военни са отвлекли 2389 украински деца . 0| 2685 |22.03.2022 Руските тайни служби пак опитаха да убият Зеленски . 0| 2537 |21.03.2022 Генчовска: Категорично осъждаме руските бомбардировки по цивилни сгради в Украйна . 0| 2506 |21.03.2022 Има съмнения дали изобщо са отнесени мини в Черно море, информация е по линия на руските служби
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ