Реклама / Ads
0| 2863 |19.12.2022 НОВИНИ

БЛС с предложение от какво да зависи заплатата на начинаещия лекар

.
Източник: Снимката е илюстративна
Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията на лекаря, от региона, в който работи, от нивото на компетентност на лечебното заведение. Това е предложено в модел на мотивационно възнаграждение на лекарския персонал, който беше представен от д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).
 

Моделът е разработен по задание на БЛС от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики, посочи д-р Маджаров.

 

В него се предлага като възможност минималното начално заплащане на лекар без стаж и допълнителна квалификация, работещ в болница, да е или 50 на сто от средната брутна заплата за конкретния регион и за конкретната медицинска специалност, или 60 на сто от медианната заплата за конкретния регион и конкретната специалност. Авторите на модела предлагат при формирането на възнагражденията да се взимат предвид и натрупаният професионален опит и натрупаните точки за професионална квалификация. По думите на д-р Маджаров продължаващото обучение трябва да стане задължително, уточнява БТА.

 

Регионите в страната се различават много, но стандартът в София е доста висок, което налага извода, че прилагайки тази методика, другите региони ще получат по-ниски заплати и това трябва да се коригира с определен коефициент, каза още д-р Маджаров. Разполагаемият доход на домакинствата също е бил отправна точка за работа и авторите заключават, че освен София, другите региони са съпоставими, което налага извода, че минималните нива на заплащане трябва да са диференцирани на регионално ниво с цел намаляване на диспропорциите. По думите му трябва да се обмисли възможност за фиксирана добавка за лекарите, работещи в болници с неблагоприятно разположение.

 

Целта на модела е да е устойчив, да се надгражда и да не е атакуем. Никой не предлага връщане към държавното финансиране на заплатите, увери Маджаров и допълни, че от съсловната организация имат притеснения заради честата смяна на парламента и на министрите.

 

От БЛС ще представят модела в работната група в Министерството на здравеопазването, която беше сформирана с цел остойностяване на лекарския труд. Тези предложения могат с известни модификации да се приложат в извънболничната система, каза още д-р Иван Маджаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3159 |19.12.2022 Анализаторът Валерий Тодоров: Какво ще е важното съобщение на Путин - включване на Беларус в руска офанзива? . 59| 5864 |19.12.2022 Киев отхвърли предложението на Кисинджър за договаряне на мир в Украйна . 1| 3114 |15.12.2022 Бюджетната комисия не разгледа предложението минималната заплата да стане 850 лева . 3| 2985 |14.12.2022 Нинова: На въпроси “Ако…” няма да отговаряме. Когато ПП предложат, ще решим какво да правим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads