Реклама / Ads
5| 2966 |18.08.2023 НОВИНИ

БНБ пуска възпоменателна монета “125 г. от рождението на Димитър Талев”

.
БНБ пуска възпоменателна монета “125 г. от рождението на Димитър Талев” Източник: БГНЕС
Българската народна банка пуска в обращение от 21 август медна възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Димитър Талев“ от серията „Български творци“. Тя е с номинал 2 лева и тираж от 7000 броя.
 

Цената й при пускане в обращение е 54 (петдесет и четири) лева, обявиха от централната банка.

 

Горе на лицето на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея: в ореол от лъчи номиналната стойност „2 ЛЕВА“ на два реда и стилизиран горящ светилник. Отдолу е годината на емисията „2023“. Околовръст горе – надпис „БНБ“.


На гърба е изобразен Димитър Талев, под портрета му – стилизирано перо за писане.

 

Околовръст има надпис „125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ“.

 

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

 

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на банката само по 1 монета, независимо дали от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

 

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай.

 

До края на работния ден на 21 август новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

 

Димитър Талев е писател класик на ХХ век, журналист и публицист. Роден е през 1898 г. в Прилеп (тогава още под османска власт) и в редица свои исторически произведения той интерпретира една съдбовна тема – националноосвободителните борби на българите в Македония.

 

През 1952 г. излиза романът „Железният светилник“, донесъл му всенародно признание и прераснал в знаменитата историческа тетралогия с „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Четвъртата книга завършва месеци преди смъртта си през 1966 година.

 

Талев оставя мащабно и жанрово разнообразно творчество – разкази, повести, драми, произведения за деца, романи, очерци и статии за Гоце Делчев, Левски, Любен Каравелов, Пейо Яворов, сюжети и портрети от Възраждането: „Братята от Струга“, „Хилендарският монах“; трилогия за цар Самуил и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2649 |18.08.2023 Google унищожава ChatGPT през есента? Пуска Gemini AI . 1| 2936 |14.08.2023 Улеснение: Пускат безплатен транспорт по повод честванията на 146 години от Шипченската епопея . 3| 3014 |11.08.2023 Рокадите в МВР започнаха: Калоян Калоянов напуска поста си в Бургас, нови шефове в Благоевград и Пловдив . 7| 3001 |06.08.2023 ”Алтернатива за Германия” смята ЕС за провален проект, но не иска той да се разпуска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads