Реклама / Ads
4| 4927 |14.08.2024 НОВИНИ

БНТ: Румен Гайтански - Вълка е напуснал България

.
Румен Гайтански
Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.
 

Акцията тече на адреси в София, специализирана полицейска операция се провежда и на територията на Кърджали. Антимафиоти влизат във фирми и обекти от кръга на бившият кмет на Кърджали Хасан Азис, съобщава 24rodopi и уточнява, че "поне в два обекта има спецполицаи".

 

Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на ББР.

 

След приключване на действията по разследването наблюдаващите прокурори ще преценят дали има основания за повдигане на обвинения. Има данни, че управителят на фирмите бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

 

Преди дни Комисията за противодействие на корупцията разпространи съобщение, че смята, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата.

Комисията отбелязва, че обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17 юни 2019 г., с който кредитът е предоставен от банката на фирмата "Роудуей кънстракшън".

 

От институцията посочиха, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица, които са служители на ББР.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2256 |14.08.2024 Малинов спира мегапроекта в Чирен заради разследването на Кьовеши . 1| 5513 |14.08.2024 Правят повече фалшиво и по-малко истинско сирене - за половин година ментето е 6400 тона . 5| 2257 |14.08.2024 Учен: Ако в момента има нещо живо на Марс, то се е съхранило около откритите водни басейни . 0| 3039 |14.08.2024 Предупреждават за храни с пестициди у нас - за храни и фуражи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads