Реклама / Ads
3| 2968 |17.10.2022 НОВИНИ

Божанов: Очакваме втора, по-сериозна хакерска атака, първата беше тест

.
Божидар Божанов
Очакваме втора, по-сериозна хакерска атака, първата беше тест. Това каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, по повод хакерската атака срещу държавните сайтове, за която пое отговорност руската хакерска група KillNet, цитиран от BTV.
 

"Про-руската хакерска група КillNet първо заплашиха, че ще направят хакерската атака на българските институции, после потвърдиха, че са я направили, тъй че няма съмнение,че те стоят зад нея. Проверих сайтовете и те бяха паднали за много малко време, което за събота сутрин е липса на ефект.", обясни Божанов.

 

"Причината за хакерската атака идва от там, че България изпраща оръжия на Украйна.  Със сигуност можем да я определи и като тест и като предупреждение. Може да кажем, че очакваме втора атака, но институциите са подготвени.", категоричен е Божанов.

 

"Предприехме доста мерки, включително обучение на служители за най-типичната атака – фишинг атаката, затворихме редица отворени портове. Предприехме много конкретни мерки, които да повишат базовото ниво. Това ниво продължава да се повишава и на хакерите ще им е доста трудно да постигнат някакъв по-значим ефект", посочи бившият министър на електронното управление.

 

 "Демократична България" не присъства на инициираната от БСП среща в парламента, тъй като смятаме, че тези срещи трябва да бъдат доста институционални. Преди да се сформира институцията на парламента, е малко предварително, отбеляза Божанов.

 

"ДБ ще вземе решение кого да подкрепи за председател на парламента утре на парламентарна група. Моят фаворит е Никола Минчев. Мисля, че той се справи доста добре в предишния парламент." Допълни той.

 

На въпрос как ще отговори ДБ на отвореното писмо на излъчената от ГЕРБ контактна група до политическите сили в 48-то Народно събрание,  Божанов каза:

 

"При цялото ни уважение към г-н Плевнелиев и г-н Паси, не си представям така воденето на преговори. Не виждаме смисъл да осъществяваме такива срещи. Ние имаме ясна програма и ясни приоритети - ясно отношение относно агресията на Кремъл, която засяга целия международен ред, съдебната реформа и бюджетна и финансова политика, която да не подлага на риск влизането на България в еврозоната. В отговора си ще ги подчертаем и припомним. Няма как да подкрепим първия мандат".

 

"Бихме подкрепили "Продължаваме промяната" за втория мандат, ако има гаранция за нашите три изисквания, но предстои да видим как ще структурират разговорите. Различията ни преодолими и могат да имаме конструктивен разговор с тях, при който да изработим обща управленска програма", посочи Божанов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4423 |13.10.2022 Божидар Божанов: Правилно е г-жа Митрофанова да не бъде канена, НС не е Народен театър . 1| 2862 |29.09.2022 Хампарцумян: Може да очакваме лихвите да се повишат с 1-2-3% в следващите 1-2 години . 1| 2765 |21.09.2022 Деница Златева: Очакваме цената на газа за октомври да е под 240 лв. Отговор от „Газпром“ няма . 0| 4439 |17.09.2022 Божанов: Правителството разпространява дезинформация за енергийната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads