Реклама / Ads
2| 3187 |22.02.2023 НОВИНИ

Божидар Божанов: Фейсбук е най-честият проводник на руските хибридни атаки

.
„Дезинформацията се открива по целия спектър от източници на информация. По-интересното е по какви канали достига до България. Това става най-често през Фейсбук чрез тролски акаунти. Фейсбук обаче не вижда проблем, затова ние предложихме редица мерки, които да ограничат дезинформацията“, каза бившия министър на електронното управление Божидар Божанов в предаването „Още от деня“ по БНТ.
 

Голяма част от Европа и България не обръщаше внимание на дезинформацията за войната в Украйна. Отчита се 3-4 пъти увеличение на хибридните руски атаки от началото на инвазията в Украйна. Това е ясен инструмент за влияние, особено в държавните с руско влияние, заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

„Целият инструментариум на Кремъл включва различни сфери на влияние и разпространение на дезинформация. Имаме една много добре подредена система. Има партии, бизнеси и портали, които влияят пряко на страната ни“, посочи Стефанов.

„Ние имаме правна рамка срещу дезинформацията. За да могат, обаче да работят институциите, записахме противодействие на дезинформацията и хибридните атаки, но това трябва да бъде координирано между различните служби в България. За да има резултат трябва да има постоянен натиск“, подчерта Божанов. Бившият министър на електронното управление коментира и листите на ПП-ДБ за изборите: „Все още те не са финализирани. Това ще стане до края на седмицата.“

 

„България стои в периферията на борещите се държави с дезинформацията, изпълнили сме минимално, това което ЕС предлага. След инвазията в Крим ЕК направи звено, което се бори с дезинформацията. Трябва да сме наясно, че хибридните атаки успяват в завладените държави и борбата с тях не е лесна“, подчерта Руслан Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3001 |21.02.2023 Божидар Божанов от ДБ притеснен от манипулации и грешки за подмяна на вота . 9| 3930 |20.02.2023 Б. Божанов: ЦИК със скандално решение - само една колона ще показва общия резултат от вота - хартия+машина . 7| 4161 |18.01.2023 ”Телус” позволи цензура във Фейсбук, която защитава прокмемълските действия . 2| 3051 |18.01.2023 БОЕЦ организира протест в София срещу цензурата във Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads