Събота, 25 Ноември 2017, 07:49
Frognews
4| 2714 |15.01.2017

Бокова: Културното наследство не трябва да е заложник на войни

.
Ирина Бокова
Нова Конвенция на Съвета на Европа ще отговори на престъпленията срещу културните ценности „Културното наследство е за всички, то не може да се поделя и не трябва става заложник на войни или манипулации. Длъжни сме да отговорим“. Така обобщи в Twitter Ирина Бокова по повод участието й в срещата на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург.
Ирина Бокова бе сред основните говорители, които се обединиха около нуждата да бъде сложен край на безнаказаното унищожаване и плячкосване на културното наследство.

В своето обръщение генералният директор на ЮНЕСКО заяви: „Унищожаването на културата и незаконният трафик на културни ценности не са нови явления. Но днес в Сирия, в Ирак ние виждаме как културното наследство е унищожавано в безпрецедентен мащаб и по безпрецедентен начин... Ние трябва да гарантираме, че всеки разбира, че грабежите и трафикът са не само кражба на нечие имущество - това е престъпление, което директно допринася за повишаването на международния тероризъм.“ И добави: „През последните десетилетия ЮНЕСКО проведе безброй програми за опазване на световното наследство на човечеството... Но нека е ясно - никой от тези правни инструменти и никоя конвенция няма да спре въоръжения престъпник с намерение да унищожи, да открадне наследство, да манипулира култура. Наш дълг е да засилим търсенето на отговорност от тези, които унищожават културното наследство. Бъдещата конвенция за престъпления, свързани с културни ценности, е друга важна стъпка за противодействие на безнаказаността.“ Начинът да се постигне това, според генералния директор на ЮНЕСКО, е чрез по-добра координация между всички партньори, чрез изграждането на по-последователна мрежа, която обединява всички институции, Съвета за сигурност на ООН, Интерпол, Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), както и чрез засилване сътрудничеството и нови правни инструменти на основата на съществуващите споразумения.

„Убедена съм, че новата конвенция на Съвета на Европа за престъпления, свързани с културните ценности, като включи по-широк план за действия, ще бъде иновативна. В сегашния конфликт трябва да поставим защитата на културата в сърцевината на всяко действие по опазване на мира, справедливостта и върховенството на закона“, заключи г-жа Бокова, потвърждавайки пълната ангажираност на ЮНЕСКО да работи в тази посока.

Ключови речи на срещата имаха и Йоанис Касулидис, министър на външните работи на Кипър; Маамун Абдулкари, генерален директор на Сирийското ведомство за старини и музеи в Сирия; и Фату Бенсуда, прокурор на Международния наказателен съд. Новата конвенция на Съвета на Европа за престъпления, свързани с културни ценности, която ще бъде изработена в резултат на срещата, ще стане единственият международен договор с акцент върху наказателните мерки и санкции в тази област.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Египет в тридневен национален траур след нападението в джамия 0| 31 |25.11.2017 . Мъгли и облаци сутрин, слънце по обяд 0| 98 |25.11.2017 . 6000 жертви на насилие у нас за 4 години 0| 228 |25.11.2017 . Оставиха в ареста обвинения за убийството в Хиподрума 0| 2286 |24.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах