Реклама / Ads
0| 6497 |05.03.2018 НОВИНИ

Д-р Н. Болтаджиев: Новата наредба за договорите с НЗОК е като тази на Москов

.
Николай Болтаджиев
”Наредбата е едно към едно същата като тази, която издаде Москов - това е практика в Министерството и в Министерски съвет, наредбите да се издават по два-три пъти със същите правописни грешки, след като съдът ги отмени. Администрацията разчита на това, че едно дело трае година и половина - две и тази наредба важи в това време”.
 
Този коментар направи пред д-р Николай Болтаджиев  от Сдружението на частните болници във връзка публикуваната за обществено обсъждане Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори. Подобна наредба беше приета и по времето, когато здравен министър беше  Петър Москов, но тя беше отменена от съда. Нормативният акт е важен, защото определя по какви критерии болниците ще работят със Здравната каса.

Има груби грешки в тази наредба, тъй като тя е едно към едно със старата, подчерта още д-р Болтаджиев и даде пример: "В наредбата един от критериите, по който се сключва договор с касата, е удовлетвореността на пациента. Ако си спомняте, такава наредба имаше по времето на Москов  - социологически компании да правят проучвания между пациентите. Тази наредба отпадна в съда, тя вече не съществува, но този критерий никой чиновник не си е направил труда да се замисли, ако въобще я е чел наново тази наредба, и я издават така.

Така беше издадена и наредбата по хирургия  - два пъти поред и трети път беше качена с едни и същи правописни грешки за стандарта. Това е много лоша практика."

Д-р Болтаджиев  смята, че публикуваната за обсъждане до 15 март наредба няма да реши проблема с безконтролното нарастване на броя на болничните легла у нас. Той припомни, че действа мораториум за разкриване нови болници, както и на нови клинични пътеки. "Тази наредба се прави, тъй като в момента се прави Национална здравна карта", отбеляза Николай Болтаджиев и прогнозира, че тъй като варианти на Здравна карта вече два пъти се отменят от съда и сега за трети път се готви такъв документ,  той също ще падне в съда:

"Няма как, защото Здравната карта  противоречи и на европейското законодателство.  Така че тази наредба е свързана с останалите наредби и специално с наредбата, която ще излезе за Здравната карта....Тя няма нищо да промени, освен че административно ще се закриват болници".

"Тази наредба и със Здравната карта, ви обещавам, че до шест месеца поне седем до десет областни болници ще бъдат закрити и множество общински", заключи Болтаджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5689 |03.03.2018 Гинка Върбакова: Преговорите за ЧЕЗ продължават в средата на новата седмица в Прага . 2| 5643 |01.03.2018 Нинова: Борисов е в основата на сделката с ЧЕЗ . 0| 5436 |01.03.2018 Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба . 6| 5167 |21.02.2018 Мика Зайкова: Алчността е в основата на неравенството богати-бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads