Реклама / Ads
0| 2572 |24.05.2024 НОВИНИ

Борел алармира: Няколко европейски държави се опитват да сплашват съдии от МНС

.
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел алармира, че няколко европейски държави са се опитали да сплашат съдии от Международния наказателен съд (МНС) заради делото срещу израелски лидери, съобщи Ройтерс.
 

Борел бе категоричен, че страните трябва да спрат да се месят и да уважават съда.

 

В понеделник главният прокурор на МНС Карим Хан информира, че е поискал издаване на заповеди за арест за премиера на Израел Бенямин Нетаняху и за министъра на отбраната Йоав Галант, както и за трима лидери на Хамас.





"Прокурорът не е направил нищо повече от това да повдигне обвинение, а съдът ще вземе решение", посочи Борел пред испанската телевизия ТВЕ.

 

"Междувременно моля всички, като се започне от израелското правителство и някои европейски правителства, да не сплашват съдиите", отбеляза той. "Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им", каза още топдипломатът на ЕС.

 

Хан обвини тримата лидери на Хамас в престъпления, включващи изтребление, вземане на заложници и сексуално насилие, а двамата израелски министри - в престъпления, включващи също изтребление, използване на глада като оръжие и умишлено нападение срещу цивилни.





Израел категорично отхвърля възможността да е извършвал военни престъпления в Газа и твърди, че МНС няма юрисдикция там. Страната призова страните да отхвърлят обвиненията на съда, които окачестви като политически мотивирани.

 

Хамас също отхвърли обвиненията срещу своите лидери.

 

Няколко държави осъдиха решението на прокурора на МНС да поиска ареста на израелските министри, сред които и САЩ, най-близкият съюзник на Израел, който не е член на МНС. Вчера Унгария определи искането за издаване на заповеди за арест като "политическо решение", което според нея дискредитира съда.





По-късно днес Международният съд, който е отделна съдебна институция, също базиран в Хага, трябва да се произнесе по отделно искане на Южна Африка да нареди на Израел да спре офанзивата си в град Рафах в южната част на ивицата Газа.

 

Тази седмица, Испания, Норвегия и Ирландия обявиха, че ще признаят независима палестинска държава, което е още една стъпка към засилването на изолацията на Израел, пише Ройтерс.

 

Според Израел това възнаграждава нападенията на Хамас на 7 октомври и ще укрепи ислямистката групировка, но Борел отхвърли тази критика.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2409 |24.05.2024 Доц. Тодор Чобанов: 24 май ни прави различни и уникални от много други народи, защото е чисто духовен празник . 1| 2466 |24.05.2024 Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен за персона нон грата в Румъния . 0| 2492 |24.05.2024 Оливие Жиру повече няма да играе за националния отбор на Франция след края на Евро 2024 . 0| 2426 |24.05.2024 Проф. Веселин Методиев: Разговорът за образованието започва от децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads