Реклама / Ads
0| 15970 |30.07.2022 НОВИНИ

Борел: Погледнете един разбит руски танк, Русия вече няма достъп до електрониката на Запада

.
Жозел Борел
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли твърденията, че руската икономика все още не е силно засегната от западните санкции, докато европейските потребители вече понасят тежестта на високите сметки за енергоносители.
 

В интервю Борел твърди, че по-важни от намаляването на потреблението на руски газ са усилията, насочени към "разкъсване на връзките между руската икономика и останалия свят".

 

"Руската военна машина се нуждае не само от пари, но и от технологии", казва висшият дипломат и дава за пример руските танкове във войната в Украйна, които използват западни компоненти.


"Погледнете корпуса на разбит руски танк. И ще видите колко електронни компоненти на западни компании има там. Руснаците вече няма да имат достъп до тях", допълва Борел.


Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до "най-голямата рецесия... след разпадането на Съветския съюз". Много скоро руският президент Путин "ще трябва да избира между оръжия и храна за хората", твърди Борел, цитиран от БГНЕС.


"Ако в началото на войната делът на руските енергоносители в ЕС беше 40 процента, сега той спадна до 20%", коментира Борел и добавя, че е невъзможно "да изискаме от европейската икономика да спре да купува газ за една нощ".


Запитан защо Брюксел не наложи санкции върху вноса на руския газ, за ​​да намали приходите на Русия, които отиват за войната в Украйна, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено. Според него вместо това е взето "твърдо решение" "да спрем да купуваме руски петрол от края на годината, а сега сме в процес на спиране на купуването на газ от Русия", казва още Борел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4371 |30.07.2022 Божидар Божанов, ДБ: Обединение с ”Продължаваме промяната” ще реши пъзела с мнозинството в парламента . 0| 4945 |29.07.2022 Радослав Рибарски, ПП: ”Топлофикация - София” е единствената, която не се издължава на ”Булгаргаз” . 0| 3071 |29.07.2022 Забраната на райския газ обедини депутатите в последния ден на 47 НС . 0| 12357 |28.07.2022 Зеленски: Украйна е „единствена наследница на Киевската Рус“! Захарова: Княже Володимир…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads