Реклама / Ads
13| 2329 |30.08.2024 НОВИНИ

Борел: Смехотворно е да се твърди, че позволяването да се атакуват цели на територията на Русия значи война с Москва

.
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Разрешаването на Украйна да използва предоставените от страните от ЕС оръжия за атакуване на цели на руска земя не е равнозначно на включване на Евросъюза или на която и да е държава член във войната с Москва. В това увери върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел преди днешното заседание в Брюксел на министрите на отбраната от Общността, цитиран от Укринформ.
 

"Тези страни, които предоставят ракети с голям обсег или друго въоръжение на Украйна, сами ще решат как тези оръжия да бъдат използвани. Намирам за смехотворно да се говори, че позволяването да се атакуват цели на територията на Русия е равнозначно на война с Москва. Ние не сме във война с Москва, просто е нелепо да се правят такива коментари. Ние подкрепяме Украйна, а Украйна е нападана от територията на Русия. И според международното право тя има право да отговори, атакувайки местата, откъдето бива нападана. Няма нищо необичайно в това, без значение дали сте съгласни, или не", категоричен бе топдипломатът на ЕС.

 




Той припомни, че вчера въпросът за отмяната на ограниченията върху употребата от Украйна на европейските оръжия срещу руски военни цели е била обсъдена на равнище външни министри, а той самият потвърди подкрепата си за отпадането на подобни забрани.

 

"Длъжен съм да имам собствено мнение дори и да се опитвам да настоявам за постигане на консенсус сред държавите членове. Но е ясно, че това е нещо (от компетенциите) на всяка една от тях. Това не е политика на ЕС", каза още върховният представител.

 

Борел отново наблегна на обстоятелството, че даването на разрешение на Украйна да атакува легитимни цели в Русия не означава, че Евросъюзът или който и да е негов член ще бъдат въвлечени във война с Москва. Те единствено и само подпомагат Украйна и го правят по различни начини, включително чрез предоставяне на въоръжение, изтребители и обучение на украински военнослужещи, посочи той.





Както по-рано бе съобщено, в Брюксел беше организирана неформална министерска среща на ЕС във формат "Гимних". Вчера се състояха обсъжданията от нея във формат външни министри, на които бяха обсъдени най-важните актуални външнополитически въпроси, а днес министрите на отбраната ще обсъдят проблематиката от сферата на сигурността. Първа точка в заседанията и на двете групи министри беше продължаването и засилването на военната помощ за Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2221 |30.08.2024 УМБАЛ „Александровска“ става университетска болница . 1| 2193 |30.08.2024 Фон дер Лайен алармира: ЕС все още не прави достатъчно, за да повиши капацитета си за производство на оръжие . 2| 2213 |30.08.2024 Кабинетът одобри 100 млн. лв. за изборите на 27 октомври . 18| 2297 |30.08.2024 Сблъсък между полицията и хората на Доган пред сараите в "Бояна"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads