Реклама / Ads
6| 5154 |23.02.2011 НОВИНИ

Борят контрабандата на цигари с премахването на ДДС

.
Депутати приеха днес промяна в Закона за тютюна и тютюновите изделия според която търговците на цигари вече няма да са длъжни да се регистрират по ДДС. ГЕРБ и сините са категорични, че по този начин ще улеснят търговците в малките населени места и ще ударят контрабандата на цигари.
 

Анализът на цифрите показва, че голяма част от малките населени места нямат магазини, които да са получили разрешение за продаване на цигари, което означава, че на практика там, цигари с или без бандерол, се продават под тезгяха, обясни в кулоарите на парламента шефът на Бюджетната комисия Менда Стоянова. Мисля, че с тази поправка, ще се даде възможност на лоялните търговци да изпълнят законовите си задължения и това при всички случаи би повлияло и върху контрабандата, добави тя.

В цяла Европа търговците, които продават акцизни стоки, са регистрирани по ДДС
. И това е правилният подход, но за съжаление в България нещата винаги стоят малко по-различно. Когато въведохме това, не постигнахме някакви резултати, по-скоро стана обратното, припомни Стоянова.

Това, което се въведе преди година – да се регистрират по ДДС търговците на тютюневи изделия, доведе до големи затруднения в малките населени места, където малките търговци нямаха възможност да се регистрират по ДДС. Простата причина е, че те нямаха достатъчно обороти, обясни проблема депутатът от СДС Кирчо Димитров. Освен това една регистрация по ДДС води и доста допълнителни разходи, припомни той. Мисля, че това е една добра стъпка, добри намерения, за да се легализира продажбата на цигари в тези населени места. Досега там се продаваха изключително контрабандни цигари.

Предполага се, че това ще удари върху контрабандата, предвиди Димитров. Битката с контрабандните цигари обаче е много трудна и ще бъде много продължителна, обясни икономистът.

Основният текст, който беше приет, е да се предават данни на НАП за нивото на горивата в различни съдове за съхранение на горивата. Досега такова задължение имаше само за бензиноколонките, информира Менда Стоянова. Според нея това е създавало възможност чрез манипулиране на данните за горивата да не се получава цялата информация и да се обезсмисля връзването на колонките. Идеята е във всяка цистерна да бъде инсталиран един нивомер и по този начин да се отчита какво е нивото в самата цистерна. Идеята е да се знае във всеки един момент с какви горива разполага дадена бензиностанция, коментира и Кирчо Димитров.

По отношение на туристическия данък няма промени
. Става въпрос само за уточняваща редакция – влизането на единната данъчна ставка ще стане от 1 април. В тази част СДС имаха предложение новата ставка да влезе след октомври, за да може туризмът да мине по-леко през летния туристически сезон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5109 |17.02.2011 Задържаха над 200 хил. кутии цигари при Свиленград . 2| 5079 |15.02.2011 200 мастербокса цигари иззеха антимафиотите в Русе . 9| 5014 |12.02.2011 Контрабандата няма политическа окраска . 4| 5185 |09.02.2011 Ангелов и ДАНС ще борят корупцията в МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads