Реклама / Ads
3| 3338 |12.01.2023 НОВИНИ

Борислав Сандов: Няма как да се възползваме от европейско финансиране без да спазваме определени правила

.
Борислав Сандов
Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов посочи по Нова Нюз, че в стремежа си да защити въглищните централи, пред страната ни има опасност да загуби милиарди от ПВУ. Сандов коментира това по повод днешното решение на парламента Министерският съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с вредните емисии, които произвеждат въпросните централи.
 

"Европейската комисия работи по правила, които са приети. Едно от тези правила е декарбонизацията. Няма как да се възползваме от европейското финансиране, а да не спазваме европейските правила", заяви Сандов.

 

Бившият екоминистър подчерта, че условието никога не е било да се затварят българските централи, а да се намалят емисиите, но: "на нас като икономика ще ни е по-евтино да плащаме заплатите на работниците във въглищните централи, без те да работят." Според Сандов: "Българската въглищна енергетика си отива, има климатични промени, които не могат да се променят с гласуване на българските народни представители. Има реалности, които не могат да се променят."

 

"Днешното решение на парламента освен, че е популизъм и неразбиране, прави опит да се формира една въглищна коалиция. В решението има правна колизия, тъй като в него е записано, че то ще е в унисон с европейските ценности. Убеден съм, че в Европейската комисия ще ни се изсмеят, зад кадър, разбира се", посочи Борислав Сандов.

 

По думите му в случая печелят "няколко въглищни олигарси и една субсидирана от държавата централа", а губят всички останали у нас: "Заради въглищното лобиране България ще загуби милиарди от Плана за възстановяване и устойчивост, Фонда за справедлив преход, Модернизационният фонд на ЕС и други източници на финансиране за страната ни, с което България ще остане на опашката на Европейския съюз по икономически показатели и на челните места по заболеваемост и замърсяване. След няколко години България от вносител на електроенергия ще се превърне във вносител и то не заради затварянето на въглищните централи, а защото ще ни е по-евтино да внасяме ток", каза още Борислав Сандов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 17616 |12.01.2023 Евгений Дайнов: Не съм ги урочасал руснаците, когато написах, че Русия няма да надживее Путин… . 16| 45241 |12.01.2023 Борислав Сандов: Прие се решение, с което България да бъде заровена в мизерия под пепелта на въглищата си . 3| 3162 |12.01.2023 Израел се страхува да не развали отношенията си с Русия. Тел Авив няма да даде оръжие на Киев . 5| 3056 |12.01.2023 Лекарката с положителна проба за алкохол: Бях сигурна, че нямам проблем. Факт е, че се движа с автомобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads