Реклама / Ads
22| 4975 |08.03.2016 НОВИНИ

Борисов: България е еталон как се пази шенгенска граница

.
Бойко Борисов
Всички от Брюксел отчетоха, че в момента България е еталон за това как се пази шенгенска граница, каза министър-председателят Бойко Борисов, след приключилата тази нощ в Брюксел среща между евролидерите и премиера на Турция Ахмед Давутоглу, цитиран от Фокус.
 
„Много тежки преговори, часове наред. Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана. Намери се компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи. Допълнителни 3 млрд. до 2018 год., като общо стават към 6 млрд. за Турция. 700 млн., знаете за Фонда за подпомагане , който е за подпомагане, за да работи. Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази Шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон”, допълни премиерът.

„Положителният сигнал, който ще се изпрати най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигранти е, че така наречената формула – всеки сириец, който бъде върнат от Гърция в Турция, ще се взима друг от Турция за ЕС. Целта е да няма това плуване по море с лодки, трафиканти, които взимат парите на хората и да се убие този мръсен бизнес. Това е целта, формулата 1 + 1”, коментира още той.

„Иначе по релокацията и цифрите, които до сега сме се разбрали – остават същите. Много спорове имаше за това дали се ускори издаването на визи. Ако помните, нашата позиция по темата беше, че либерализация с визовия режим с Турция може да се направи, това се прие”, уточни Борисов.

„В друг аспект, Турция да бъде призната за една от сигурните държави – това също се прие, най-вече от Гърция. Утре в Измир ще има среща между турския и гръцкия премиер, за да изчистят това. Реадмисията е нещо изключително важно, което и между България-Гърция, Турция – България, Гърция – Турция ще е факт”, каза още министър-председателят.

Във връзка с преговорите за членство на Турция в ЕС, Борисов заяви, че се е приел компромисен текст, че ще се започне да се работи по отваряне на главите. „Много пъти текстовете бяха преработени, за да могат да текат преговорите. Към момента се изпраща един добър сигнал към обществото, съответно лош към контрабандистите и трафикантите на хора”, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4239 |07.03.2016 Борисов: Пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген . 18| 10555 |07.03.2016 Европарламент: България да върне използваните с измама европейски пари . 1| 5288 |07.03.2016 Шампионът по сноуборд: В България няма условия за тренировки . 13| 5534 |06.03.2016 И България застрашена от тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads