Реклама / Ads
29| 5960 |25.10.2012 НОВИНИ

Борисов: Дружба с Русия винаги, но честна

.
Взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия е част от прагматичните отношения между двете страни. То остава на дневен ред въпреки евроатлантическия път на развитие на България, заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Росия-24".
 

Нашите отношения с Русия датират от много векове, ние сме православни народи, християни, отбелязва министър-председателят. Бойко Борисов припомня, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество, и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет. Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., посочва той.

"Нашите страни преживяха много трудности. Имаше времена, когато отношенията ни преминаха през хладен период през 90-те години на 20-и век, тогава се разпаднаха Съветският съюз и Организацията на Варшавския договор", отбелязва Бойко Борисов. "Сега Русия е страна с пазарна икономика, България избра пътя на евроатлантическата интеграция, но нашите отношения си остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които се уважават един друг. Настъпи време на прагматични отношения, което дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, културата, образованието и други области, помагащи за развиването на нашите отношения", подчертава министър-председателят.

Бойко Борисов отчете активните контакти между България и Русия в културната сфера, където ежегодно се провеждат много мероприятия. "Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество", посочва министър-председателят.

Бойко Борисов казва, че "нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни". Той подчертава, че подвигът на връх Шипка ще остане завинаги в народната памет.

Пълното интервю с Бойко Борисов ще бъде показано в следващия брой на предаването "Формула на властта" по руската телевизия "Росия 24", съобщава ИТАР-ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8311 |21.10.2012 Плевнелиев ще укрепва дружбата с Израел и Палестина . 30| 5288 |19.10.2012 Борисов: Изчистихме юридическите грешки от въпроса за референдума . 20| 5587 |19.10.2012 Борисов: Много колеги не са си извадили поука от кризата . 63| 7138 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads