Реклама / Ads
14| 5357 |29.01.2010 НОВИНИ

Борисов и Ердоган бистрят комшулука на тайна среща

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Премиерът Борисов кацна в Анкара, посрешнат от посланика ни в Турция и президента Абдуллах Гюл. Министър-председателят днес ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган. Темите, които двамата ще обсъдят, все още не са ясни. Според запознати основната тема ще бъд кандидатурата на Турция в ЕС.
 

Днес е първият ден от посещението на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Турция. Освен протоколните разговори в президенството с Гюл, Борисов ще се срещне лично с Ердоган в Министерския съвет. Само двамата премиери на съседни държави знаят темите на разговорите, предвидени да траят 45 минути в късния следобед. Впрочем, точно толкова е и нароченото време за срещата на Борисов с Гюл. Предвидени са парламентарни разговори между делегациите на двете страни. Почти веднага след финала им започват паралелните срещи: вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще бъде приет от своя колега Бешир Аталай, а министърът на културата Вежди Рашидов – от Ертурул Гюнай. По предварителна информация от правителствения пресцентър в българската делагация са включени и зам.-външният министър Марин Райков, и кметът на София Йорданка Фандъкова. Турският премиер Ердоган ще даде официална вечеря в чест на българския си колега Борисов. На втория ден програмата на официалната визита е в Истанбул, като там започва доста по-рано и е не по-малко натоварена.

Борисов и част от българската делегация ще бъдат приети от кмета на мегаполиса Кадир Топбаш, а малко по-късно ще гостуват и на валията Муамер Гюлер. Според предварителната програма в 14,30 ч. в Патриаршията започва срещата на правителствената делегация с Вселенския патриарх Вартоломей. Час след това безценната "желязна” църква "Свети Стефан” ще отвори врати за групата, там са предвидени разговори с настоятелството на Фондацията на Православната църква на българската Екзархия”. От забързаната програма на премиерската визита в Турция обаче има и огромна маса недоволни, и това са българските турци, изселили се с керваните на така наречената "Голяма екскурзия” през 1989 година и установили се трайно там, а по-късно сдобили се и с "двойно” гражданство. Това са съобщили за БГНЕС активисти на няколко неправителствени организации в южната съседка, обединяващи изселници както от България, така и заселници-мюсюлмани от Балканите. Предишни министър-председатели като Иван Костов през 1998 г. и Сергей Станишев през януари 2006 г. не пропуснаха да се срещнат с българските изселници, стигнаха до Бурса и не пропуснаха Истанбул, а сега Борисов не предвижда подобна проява, въпреки горещото желание на хората, коментираха по телефона турци с двойно гражданство. Те намекнаха, че се чувстват пренебрегнати и припомниха, че и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов не са си позволявали да ги подминат.
Сега обаче премиерът Борисов има далеч по амбициозни цели от това да се обременява емоционално с драмата на изселниците ни в Турция. Предстоят му твърде важни разговори особено по време на срещата "на 4 очи” с колегата Ердоган. Освен това не трябва да се забравя и обстоятелството, че през последните близо 2 години на турския министър-председател му се случи неколкократно да се натъкне на не особено добронамереното комшийско отношение. Когато в края на март 2008 г. Ердоган пристигна на официално посещение в държавата, управлявана от прословутата тройна коалиция /в която пък "носеща колона” беше "бащицата” на бг турците Ахмед Доган/, той се сблъска с непредвидената гарнитура на протоколните церемонии по посрещането му в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5281 |28.01.2010 Борисов: Страх ме е от инжекции и рязане . 0| 5525 |28.01.2010 Борисов сменя целия фонд "Тютюн" . 12| 5230 |25.01.2010 Янев: Борисов се прави на екшън-мен, Дянков върши глупости . 8| 5093 |24.01.2010 Сините подкрепят промените в кабинета “Борисов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads