Реклама / Ads
66| 5442 |31.03.2014 НОВИНИ

Борисов: Грешка беше, че не променихме Конституцията

.
Източник: Булфото
"Референтен съм към Яне Янев по отношение на Комисията за промяна на Конституцията или текстове от нея. Преди четири години, когато можеше това да стане - да се промени Конституцията в парламента, ние не го направихме. Сега се опитваме да поправим своя грешка."Това призна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 

Това, ако беше преди четири години, ние нямаше сега да дискутираме". Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на форума: „Нова Конституция или реформи в действащата". Ако не искаме да бъдем като комунистите и мнението да бъде чуто за промяната на Конституция и да имат успех такива форуми и да се привлекат хората, от които зависи всичко това. Когато Яне Янев дойде да ме убеди за тази кръгла маса - аз съм прагматик - въпросът е как да стане това - промяната на Конституцията, дали да е нова, или поправена Конституцията, как и с кого", каза още Борисов.

"Колегите от Реформаторския блок говорят за промяна в Конституцията, но трябва да се направи Велико Народното събрание за това са необходими 2/3 от народните представители. За да се промени Конституцията или текстове от нея, трябва да привлечем и убедим другите партии, че това е необходимо, за да се направи необходимият брой 2/3. Може би в някои оценки да сме крайни, но трябва да се намери необходимият баланс", каза още Бойко Борисов. "Давах обяснения защо са ми нападнали къщата, дали е имало реална опасност - как съм допринесъл да бъда нападнат и то няколко дни подред, защо не съм ги проследил, доказал и предал. Няма да се учудя, ако остана аз наказан", обясни причината за закъснението си за кръглата маса Бойко Борисов.

„Представете си това правителство да излъчи главен прокурор - какво ще се случи - или както се обявяват сега едни партии, че ще участват във властта. Както беше игнорирана първата политически сила и трети и четвърти управляват в момента, защото вторият със сигурност не управлява, БСП със сигурност не управлява, и те да назначат главен прокурор - както сме тук, така и ще дойдат да ни арестуват", обясни Бойко Борисов. По думите му, демокрацията в България нито е победила, нито я има. "Докато не съзрее демокрацията и институциите да не се влияят от личности - по-добре Прокуратурата да си стои в съдебната власт", посочи още той. Лидерът на ГЕРБ допълни, че за промяна на Конституцията или текстове от нея важното е да продължи самият процес за промяна - да се открият 2-3 неща, по които може да намерим обединение сред партиите. В обществото има усещане, че в сегашната Конституция трябва да се променят и изборни правила, да има повече мажоритарност, повече контрол. "Признали сме грешките и сме ги приели - повече не трябва да се допускат - Конституцията трябва да се промени. Тази задача е трудна за изпълнение. Всеки текст от Конституцията трябва да се чете и да се мисли, какво може да се промени", каза още лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов посочи, че не вижда нова Конституция по-рано от 5-6 години.

"Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат, с кого ще правя коалиция, единственият, който до сега не е правил коалиция", посочи пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ, минути след като взе участие във форума: „Нова Конституция или реформи в действащата". Коментирайки въпроса, дали властта на ГЕРб е била отнета, Борисов посочи: „Не съм очаквал, че може да нямат такъв морал, че вторият Станишев да се държи като победител на изборите, да предприеме такова гонение навсякъде по държавата, че неговия бивш лидер на БСП (Георги Първанов) да излезе сутринта и да каже, че в Сталиново време така не са гонени хората". По думите му, в последните дни са уволнявани от работните си места хора с дългогодишен опит само заради това, са деца на някои родители или че са роднини и познати на определени хора. "Търся мнозинство, търся партньори в БСП, ДПС, за да променим няколко текста в Конституцията - да се намали броят на депутатите, да не могат да преминават депутати от една парламентарна група в друга", подчерта Борисов. Той отказа да коментира информацията на ПП „България без цензура" за това, че група депутати напускат ГЕРБ и се присъединяват към „България без цензура" на 26 май.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 90| 7311 |29.03.2014 Борисов: Пази Боже, БСП да се занимава с банки . 38| 5641 |27.03.2014 Борисов: Няма лошо лидери на партии да пият по една вода . 67| 6137 |27.03.2014 Борисов: Орешарски се готви да вземе нов дълг от 3.9 млрд. лева . 72| 5399 |26.03.2014 Борисов: На Станишев президентът му бил виновен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads