Реклама / Ads
18| 4155 |04.03.2019 НОВИНИ

Борисов и Медведев са обсъждали главно енергийни проекти

.
Бойко Борисов и делеганцията водена от Димитрий Медведев Източник: БГНЕС
Очаквано премиерът Бойко Борисов и председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведевса са говорили за енергийни проекти и за продължаване на двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и туризма. Обсъждано е и пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.
 

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна днес на двудневно посещение у нас. Визитата му започна с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. "Св. Александър Невски" в София. След поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния войн последва срещата на Медведев и Борисов на четири очи, както и на двете държавни делегации.

 

Руският премиер поздрави българската страна за националния празник. Стана ясно, че Русия има крупни проекти в България и ще продължи двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и туризма. Руският министър-председател Дмитрий Медведев е в София заедно с генералните директори на „Газпром” и на „Росатом”. Алексей Милер и Алексей Лихачов са членове на официалната делегация.

Милер кацна в София с частния си суперлуксозен самолет „Гълфстрийм”. Той е най-скъпоплатеният мениджър в Русия с годишен доход от близо 20 млн. долара. Очаква се „Газпром” сега да предложи инвестиционно сътрудничество на българската страна.

 

Българският премиер заяви, че през последните години има доста теми за дебатиране. По една или друга причина това е довело и до спад на стокообмена.

Борисов разкри още, че с руския си колега обсъждат пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.

 

По отношение на газовата сфера Бойко Борисов открои, че страната не прави нищо по-различно освен да си напълни тръбите отново след пускането на „Турски поток“. „Не виждам причина България да няма добре развита газопреносна система и добра инфраструктура“, каза още българският премиер. "За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради", заяви руският премиер.

 

„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов още в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев.

 

Според публикации в руските медии "Газпром" ще транзитира най-големите обеми синьо гориво по българския участък на газопровода „Турски поток“. Освен това тръбите за разширяването на газопреносната ни мрежа ще бъдат произведени от свързаната с руския газов монополист компания.

 

Според Борисов по темата „АЕЦ Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години и европейският съд „отсече“, че двата реактора са български и трябва да си ги платим. Медведв е потвърдил, че "Росатом" има интерес и може да завърши проекта.

 

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

 

От 17.15 часа, Дмитрий Медведев ще бъде приет и от президента на България Румен Радев. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации, пише в програмата на президента.

 

Във вторник, 5 март, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7668 |04.03.2019 Скандал! Полицията избута граждани с плакати срещу Медведев далеч от пътя му . 2| 4029 |04.03.2019 Експерти: Няма връзка между посещенията на Медведев и Столтенберг . 11| 4373 |04.03.2019 Иван Хиновски: Очаквам Медведев да предложи експортен кредит за АЕЦ „Белене” . 5| 4276 |04.03.2019 В България идва руският премиер Дмитрий Медведев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads