Реклама / Ads
14| 5663 |07.07.2021 НОВИНИ

Борисов е нарушил закона, но остава ненаказан за предизборните снимки с деца

.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане ненаказан за това, че използва деца за предизборна агитация. Законът за закрила на детето казва, че децата не трябва да бъдат въвличани в политически дейности, но не се предвижда обаче санкция за нарушаването на тази норма.
 

Това става ясно от отговорите на Държавната агенция за закрила на детето на въпросите на „Сега“ по темата.

 

ДАЗД обяснява, че е получила 14 сигнала за участие на деца в предизборна агитация на политическа партия, от които 12 - от граждани, 1 - от политическа коалиция и 1 - от гражданско движение. Агенцията не цитира имена, но става ясно, че сигналите се отнасят за Борисов и ГЕРБ.

 

„Данните, изложени в сигналите, сочат конкретни населени места, в които деца използват предизборни материали за агитация – тениски с облик на политически лидер и за направени снимки с тях. Няма данни в сигналите децата по време на заснемането да са били оставени без родителска грижа и надзор“, пише ДАЗД и допълва, че е изпратила писмо на председателя на политическата партия, за която се отнасят сигналите, да спазва закона, който забранява децата да бъдат въвличани в политически дейности.

 

„Изискано е, от страна на ръководството на политическата партия да бъде преустановена практиката, както и се обърне внимание на структурите по места относно казуса, с оглед да не се допуска нарушение на цитираната норма и да не се въвличат деца в политическа дейност, каквато е агитацията“, обяснява още Държавната агенция за закрила на детето.

 

Агенцията е уведомила и Централната избирателна комисия, но подчертава както и че „първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на детето носят родителите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 12243 |07.07.2021 Политологът Георги Киряков пред Фрог: „Философския камък“, попаднал в ръцете на Борисов, си остана камък . 50| 7180 |07.07.2021 Тошко Йорданов: Ако ИТН излъчи премиер, ще е противоположност на Борисов. Експерт и да не е на „конгречулейшън“ . 7| 11084 |06.07.2021 Иван Бакалов: Пеевски е гръмнат с пушка от Дивия запад. Единствената опора на Борисов остана Гешев . 18| 34443 |06.07.2021 Каракачанов за унижението на Борисов: Отишъл е да проси гласове от Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads