Реклама / Ads
74| 8112 |20.04.2021 НОВИНИ

Борисов обяви кабинета - стари муцуни, Калин Вельов и Дилов-син нови министри

.
Борисов обяви кои имена ще бъдат предложени като състав на кабинета ”Митов” (Борисов 4). Осем нови лица влизат в проектоправителството на ГЕРБ-СДС. И на фона на представянето им премиерът, който с прясно оперирано снощи коляно заяви - правителство трябва да има, а новите партии имали перфектното мнозинство, за да управляват. В противен случай щели да покажат страх и да хвърлят държвата в хаос.
 

Ето и предложенията:

 

Даниел Митов - премиер
Румен Христов - министър на отбраната
Екатерина Захариева - министър на външните работи
Кирил Ананиев - министър на финансите
Деница Сачева - социален министър
Десислава Ахладова - министър на правосъдието
Калин Вельов - министър на културата
Ивелина Василева - министър на околната среда и водите
Десислава Танева - министър на земеделието
Жечо Станков - министър на икономиката
Делян Добрев - министър на енергетикат
Красен Кралев - спортен министър
Красимир Вълчев - просветен министър

Любен Дилов - син - министър на туризма
Костадин Ангелов - министър на здравеопазването

Александър Иванов - министър на регионалното развитие

Младен Маринов - министър на вътрешните работи
Росен Желязков - министър на транспорта

 

Борисов не пропусна да се похвали - ГЕРБ са спечелили изборите и били първа политическа сила, а през годините работили в различни коалиции, което било трудно. Освен това избирателите настоявали именно той да е премиер, спрямо изборните резултати, но Борисов не искал да е дразнител и се оттеглил. Дори си послужи с футболни метафори, защото още бил на "футболна вълна" - вчера се контузи и се наложи да го оперират спешно в столична болница.

 

"Без Борисов. Що? Ми щото ни би на избори. Ето - само да е спокойствие. Знам колко е важно за държавата. В момента има огромно управляващо мнозинство, каквото не е имало отдавна. Искаме да сме достойна опозиция, въпреки че сме първи", отсече Борисов.

 

Заговори за морал и часовете по физическо възпитание и спорт, въпреки че връзката между двете не стана много ясна. Лидерът на ГЕРБ обаче не пропусна да заговори за липсата на морал в избора на председател на Народното събрание и отхвърлената от депутатите кандидатура на ГЕРБ - шеф на 45-тия парламент в лицето на Цвета Караянчева. Редно било да се сложи председател на НС от първата политическа сила.

 

Интересни са обаче някои от обявените имена в проектокабинета на Борисов. По всяка вероятност се опитва да удари политическите си опоненти в новия парламент. Така например за министри са предложени Калин Вельов (култура) и Любен Дилов - син (туризъм), които са работили дълги години със Слави Трифонов.

 

"Надявам се тези сценаристи, които използват такива обидни епитети, да ти каат защо не те харесват - лоши сценарии ли си писал, фирмата "7/8" развиваше ли се по твое време... Въобще да кажат защо ще са против. Културтрегер си, малко могат да излязат и да те преборят. Туризмът си е пропаганда - че нашето е по-добро от всичко останало", обърна се Борисов към Любен Дилов - син.

 

Интересно бе и определението, което Борисов използва за предложението за културен министър - Калин Вельов. Той бил най-добрият барабанист, учил в Холандия, заяви Борисов. Вероятно в този смисъл бил и добро предложение. Нарече Вельов "министър по надсвирването", което е показателно за дереджето, на което се намира културното ни министерство и изобщо политиката в тази сфера.

 

Интересно е предложението и на Делян Добрев за министър на енергетиката. Борисов отсече - народът го реабилитирал чрез вота си от всички клевети по негов адрес. ФрогНюз припомня, че в средата на месец февруари името на Добрев бе премахнато от делото "Белене" без много шум и тихо отпадна от обвинителния акт при внасянето му в Специализирания наказателен съд. Добрев бе привлечен в качеството си на обвиняем през 2016 г. Безстопанственост около проекта АЕЦ “Белене” е причинила щети за държавата в размер на 500 милиона лева.

 

Ивелина Василева като министър на екологията пък била кандидатура, която зелените в парламента трудно щели да отхвърлят.

 

"Обръщам се към всички, които предварително говорят как няма да се коалират с никого - служебно правителство означава страх и безотговорност. Депутатът Слави Трифонов трябва да отиде в парламента, не аз. Аз съм се оттеглил. Вие сте мощно управлващо мнозинство и може още днес да се съберете, да създадете нов щаб, ваксинационен щаб. Не спекулирайте. В неделя на живо представихме Плана за възстановяване и устойчивост. Днес е вторник - те трябва да са го изчели, коригирали и утре или да го отхвърлят, или да сложат на масата техния план. Какво си мислят? Че ще си почиват? Трябва да работят и ние ще ги питаме работят ли и какво работят. По-умни, можещи, знаещи и красиви... Вельов, имаш плочки! Разголете се и вие като новия председател на правната комисия! Искам ГЕРБ и СДС да са отговорни, сериозни, бъдете държавници. Ежедневното пискане да дойда, да представя плана. Планът е представен. Разработен, депозиран. Има човеци, които са готови да им го обяснят. Те тайно им звънят даже, ама те са по тия неща...", посочи още Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че месец август, когато протестите срещу управляващите кипяха с пълна сила, е бил най-полезен за Борисов. Той довел до реформите в партията и служели за обеца на ухото.

 

"Много е лесно да говориш кой е страхлив и кой не. Истерични, злобни хора винаги са ме плашилии, те са деструктивни. но страхът не е да отидеш да врещиш, да се биеш.. това го правят мутрите. Отговорните лица правят кабинети и носят пасивите си в зависимост от направеното", обясни още Борисов и допълни:

 

"Страхът е на този, който избяга от отговорността да направи кабинет".

Лидерът на ГЕРБ призова депутатите и предложените министри да вземат мандата от президента и с разум да говорят с останалите формации.

 

"Дори да не се съгласят, длъжни сме да го изговорим с тях. Когато им потрябва мнозинство, ще отговорим със същото високомерие, ако подходят така. Не е срамно да седнеш с първите и да им кажеш не", коментира още Борисов.

 

След словесното излеяние на Борисов внезапно се намеси и Десислава Атанасова, която оглави парламентараната група на депутатите от ГЕРБ в 45-тото НС. Тя заговори за мажоритарните избори и отново "чукна" формацията на Трифонов по линията на непоследодаветлната политика.

 

Борисов на свой ред отвърна - всички ще заговорят сега за електронното гласуване, а руските хакери чакали. Той заяви, че хартиеното гласуване било изключително надеждно и на 4 април в Банкя няколко пъти гледали ту него, ту личната му карта, въпреки че всички там се познавали. Борисов се обяви и против гласуването по пощата, което се провалило в САЩ.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3334 |20.04.2021 ДПС щяло да докаже, че Борисов пращал агитки на протеста в “Росенец” . 18| 31381 |20.04.2021 Мартин Димитров: Все по-трудно е да видя разликите между Бойко Борисов и Пабло Ескобар . 34| 4454 |19.04.2021 Борисов може да бъде изписан най-рано утре . 17| 5562 |19.04.2021 Иван Бакалов: Борисов се държи като обиден квартален главатар на банда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads