Реклама / Ads
12| 5164 |10.12.2012 НОВИНИ

Борисов от Осло: Нобеловата награда за ЕС е признание и за нас

.
Европейският съюз, изправен пред най-голямата криза за последните 60 години, официално получи Нобеловата награда за мир за 2012 година затова, че обърна Европа от „континент на войни в континент на мир", съобщи „Франс прес".
 

В присъствието на представителите на държавите-членки на ЕС, от българската страна в Осло на официалната церемония за връчването на Нобеловата награда за мир на ЕС бе премиерът Бойко Борисов. „Истински се радвам за това, че българският народ, като част от Европа, беше оценен с усилията си за мир”, каза Борисов, цитиран от Фокус.

По думите на премиера - това е едно изключително признание за народите от Европейския съюз, в това число и за българския.

Председателят на Норвежкия нобелов комитет Торбьорн Ягланд връчи наградата на тримата ръководители на регионалния съюз - президентът на ЕС Херман ван Ромпой, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския парламент Мартин Шулц.

В речта си по време на награждаването президентът на ЕС Херман ван Ромпой похвали лидерите на Франция и Германия като основоположници на дългогодишния мир в Европа след Втората световна война.

Той даде висока оценка на „тайното оръжие на ЕС - ненадминат начин за обвързване на нашите интереси толкова плътно, че войната става невъзможна". „По-добре е да се бием около масата, отколкото на бойното поле", каза Ромпой, позовавайки се на думите на Жан Моне, един от основателите на Европейската общност.

Парите от наградата - 930 хиляди евро - ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се деца.

Нобеловият комитет бе критикуван за решението си да отсъди наградата на ЕС, който все повече е изправен пред политическо разцепление и протести в европейските столици срещу строгите мерки за икономии.

През последните три години наградата бе връчена на личности от три различни континента. През 2009 наградата бе присъдена на американския президент Барак Обама, през 2010 година на китаеца Лю Сяобо, а през 2011 - на либерийките Елън Джонсън Сърлийф и Лейма Гбуе и йеменката Тауакол Карман.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5064 |10.12.2012 Цацаров: Не им е работа на Борисов и Цветанов да хвалят съдиите . 115| 7058 |10.12.2012 Станишев обиден: Борисов е кадрова грешка на БКП . 9| 5345 |10.12.2012 Г. Тонева: Борисов и Цветанов не са тези, които ще избират главен прокурор . 23| 6179 |10.12.2012 Костов ще търси сметка на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads