Реклама / Ads
17| 4046 |04.10.2023 НОВИНИ

Борисов и Пеевски заплашиха с оставка енергийния министър, ако не изпълни споразумението с енергетиците

.
Бойко Борисов, Делян Пеевски
ГЕРБ и ДПС заплашиха енергийния министър Румен Радев с оставка, ако не изпълни ангажиментите, разписани в споразумението между управляващите формации ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС и част от синдикатите на протестиращите енергетици.
 

Повод за острата им реакция станаха думи на министъра преди гласуването на споразумението в пленарната зала, според които обещанията, дадени на протестиращите са трудни за изпълнение, но все пак са изпълними.


"Да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи, натрупвани в годините, трудни за решаване проблемите във въглищния сектор", казва Радев.


Споразумението включва седем точки, част от които предвиждат държавата да не затваря административно централи, които са на въглища, а те, независимо дали са държавни или частни, да имат свободата да работят и пазарът да реши, кои ще останат; да бъде изработен проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.; да се отложи либерализацията на енергийния пазар за битови потребители до януари 2026 г. и др.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който напоследък се изказва по всички въпроси от името на партията, разбраха за думите на министъра от медиите и не успяха да прикрият яда си от изказването му.


"Не знам какво са правили вчера, когато са подписвали това споразумение. Ако сега министърът казва, че това не е изпълнимо, да дойде и да го каже от трибуната и да гласуваме против. Като има слон в стаята или да си подаде оставката, или да дойде и да ни обясни. Аз повече няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят единият ден какво говорят - единият обижда миньорите, друг казва, че споразумението няма да сработи. Да дойде веднага и да каже какво е казал", призова го Борисов.


Самият Борисов също отсъства от срещата между представителите на протестиращите енергетици и миньори, но оправда липсата си с предизборната кампания за местния вот, както и с желание да не се политизира процесът. Според него разговорът е трябвало да бъде излъчван публично, за да не се стига до излишно напрежение.


Пеевски предупреди министърът "да си мери приказките".


"Ако енергийният министър вчера се е подписал под нещо, което не е изпълнимо, веднага ще му искаме оставката и да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещанията за хората, ние ще бъдем с тях тук отпред", закани се и Пеевски.


Неочаквана подкрепа за министъра дойде от опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова го защити с аргумента, че отговорността за изпълнението на ангажиментите е негова и затова било логично той да каже истината.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3861 |04.10.2023 Борисов ще подкрепи енергийното споразумение в зала . 0| 3746 |04.10.2023 Станаха ясни лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за химия . 6| 5378 |04.10.2023 Димитър Куманов за ФрогНюз: Има опасност София да отиде в Дунава . 3| 3993 |04.10.2023 Министърът на енергетиката: Точките в споразумението са трудни, но изпълними. Блокадите може да паднат още днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads