Реклама / Ads
29| 4644 |01.12.2020 НОВИНИ

Борисов подкрепи Меркел за компромиса и бюджета на ЕС. Какво ще стане с върховенството на закона?

.
Борисов в един глас с Меркел зове за компромис и приемане на многогодишната финансова рамка на ЕС. Компромисът обаче се отнася до смекчаване на обвързаностите с върховенството на закона.
 

След германския канцлер, българският премиер (и един от най-верните съюзници на Меркел в Брюксел) посочи, че Европа не може да си позволи повече забавяне с приемането на бюджета и Пакета за възстановяване заради сложната пандемична ситуация. 


Борисов публикува идентична позиция с тази на Меркел ден по-късно. Вчера германският канцлер заяви, че “всички страни трябва да направят компромис” за бюджета на ЕС. Думите и са свързани с решението на Полша и Унгария, които наложиха вето заради предложението финансовата помощ за държавите-членки да е обвързана с върховенството на закона.


Германският канцлер посочи, че е възможно да се смекчи въпросният предложен механизъм, за да се постигне споразумение между държавите от блока и по този начин Полша и Унгария да дадат зелена светлина за многогодишната финансова рамка. 


Борисов застана зад Меркел днес като призова да не се излага на риск възстановяването на Европа. Ето и какво написа премиерът:


“Коронавирусът постави здравните ни системи под сериозен натиск. Затова е важно ЕС да обърне специално внимание върху готовността си за овладяването на пандемии и бъдещи заплахи за здравето. 


Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел отново подчертах необходимостта ЕС да засили ролята си в глобалното здравеопазване. Това е един от начините да се избегне недостиг на лекарствени продукти в бъдеще. 


Именно заради сложната пандемична ситуация не можем да си позволим и повече забавяне с приемането на МФР и Пакета за възстановяване. 


Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа”. 

 

ФрогНюз припомня, че върховенството на закона у нас е един от проблемите, очертан в доклада на Европейската комисия, а по-късно включен и в резолюцията на ЕП. Основните опасения са, че България може да се присъедини към Полша и Унгария, които са особено проблемни за Брюксел що се отнася до борбата им с корупцията и добра правосъдна система.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4677 |01.12.2020 Politico: Проблем на България и С. Македония е, че ЕНП не е твърда към Борисов . 24| 5275 |01.12.2020 Георги Харизанов: Борисов няма комплекси да коментира снимките от спалнята му . 18| 4704 |30.11.2020 Борисов: Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници . 21| 13683 |29.11.2020 Даниел Божилов към Борисов: Не драги, ти и другарчетата ти изтурбушихте КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads