Реклама / Ads
13| 5337 |18.01.2012 НОВИНИ

Борисов при Меркел, моли за подкрепа

.
Бойко Борисов Източник: източник
Визитата на премиера Бойко Борисов в Германия започна с мобелен за здраве в православния храм "Свети Борис Покръстител" в Берлин.
 


Премиерът получи като дар икона на свети Антоний подарена му от викария на централната западноевропейска общност, съобщи БНР.

 

В сряда българският министър-председател ще обядва с германския канцлер Ангела Меркел. Час и петнадесет минути ще продължи разговорът им, като в него ще бъдат засегнати най-важните за двете страни теми в момента. Меркел ще увещава Борисов да се съгласи за въвеждането на общ банков данък и ще се информира докъде е стигнала подготовката за подписването на фискалния пакт, приет от 26 страни в ЕС през декември, казаха за "24 часа" източници от канцлерската пресслужба.

Борисов пък отново ще повдигне темата за приема ни в Шенген и ще се опита да съдейства за решаване на проблема с 50-те мотриси "Сименс", които България взе срещу заем, който не изплаща.


След молебена Борисов коментира очакванията си за срещата с германския канцлер Ангела Меркел. Той посочи, че е много важно страната ни да получи одобрение от Германия и лично от канцлера Ангела Меркел за получаване на отстъпка, с която националното съфинансиране на проектите от европейските фондове за страната да бъде намалено от 20 на 5 на сто, както Европейският съюз прие да направи за недисциплинираните страни-членки, въпреки че България не е сред тях.

 

България е готова да подпомогне закъсали държави в момента, в който заплатите и пенсиите там станат по-ниски от българските или достигнат техния размер, коментира още Борисов в Берлин.

 

Премиерът заяви, че е разговарял по темата и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е съгласен, но трябва да се търси съгласието и на основните европейски партньори като Германия и Франция.

В германската столица Борисов води със себе си четирима министри, които участват и в българо-германски икономически форум, започнал вчера. Това са вицепремиерът Цветан Цветанов, министрите на земеделието и храните Мирослав Найденов, на транспорта Ивайло Московски и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6470 |17.01.2012 Борисов при Меркел с големи надежди . 55| 5040 |15.01.2012 Първанов: Помагал съм на Борисов; той е слаб премиер . 52| 4894 |14.01.2012 Марин връща Стара планина, бесен на Борисов . 110| 5740 |13.01.2012 Костов: Борисов да се извини на всички българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads