Реклама / Ads
11| 5234 |04.07.2011 НОВИНИ

Б.Борисов: Щастлив съм, че църквата у нас вече е единна

.
Бойко Борисов
Аз лично съм много щастлив, че вече Българската православна църква е единна. Минахме през много перипетии в последните години, но мисля, че сега вече българските православни християни имат възможност да се молят, да вярват и да имат добри пастири. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод честването на 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим, цитиран от "Фокус".
 

Министър-председателят прие предстоятелите на църкви и глави на църковни делегации, които са в България за църковното честване. Той поздрави лично всеки един от висшите духовници с добре дошли и им благодари за това, че са уважили празника на патриарх Максим.

Колкото повече се обединяват Балканите, толкова по-добре за нашите райони и се надявам църквата да помага в тази посока. Въпреки кризата в България, продължаваме да строим нови храмове, ремонтираме старите, реновираме манастири, каза още премиерът.

Макар че бяхме упреквани от опозицията за това, че даваме толкова пари, аз мисля, че те са малко, защото в църквата българските граждани стават по-добри и вярата им, и не на последно място и моралът им се увеличават със сигурност, когато дойдат на вашите служби, заяви Борисов.

Правителството не брои колко джамии има в България, а колко църкви и параклиси сме направили. Миналата седмица открихме в Созопол изключително красива църква, където са мощите на Свети Йоан", каза още премиерът. По думите му в този район има над 20 църкви, които ще бъдат разкопани, консервирани и ще бъде направен музей.

„Без да се месим и в същото време с възможностите, с които разполагаме, се мъчим да помогнем на църквата", заяви Бойко Борисов. 

Видинският митрополит Дометиан изказа благопожелания към правителството, за да има здраве, благоденствие, мир и единство в Министерския съвет и в цялото общество и родина.

Архиепископ Христофор на Чехия и на Словашките земи отправи приветствие от името на всички гости и изрази благодарност към правителството за гостоприемството и уважението към Българския патриарх Максим.

Бойко Борисов получи като подарък юбилеен албум на патриарх Максим и църковни книги. Подаръкът на премиера за патриарх Максим е посох (жезъл), изработен специално по поръчка. Уникална е главата на посоха - изработена от сребро, върху нея са гравирани на първия ред изображенията на Исус Христос, Св. Богородица, и Св. Йоан Предтеча, а на втория ред са изображенията на четирима български светци - Св. Кирил Философ, Св. Климент Охридски, Св. Йоан Рилски, Св. Патриарх Евтимий.

Подаръкът от Министерския съвет е енколие (нагръдник) - изработен от сребро, масивен филигран, емайл, и полускъпоценни камъни, традиционно е изобразена Св. Богородица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 6414 |14.03.2011 Църквата клейми Ванга и Дънов . 20| 7834 |01.01.2011 Честита, здрава и щастлива Нова година! . 13| 6750 |24.12.2010 Т. Лолова: Не разбрах кой ми плати във Венеция, но бях много щастлива . 8| 4945 |20.09.2010 С литийно шествие църквата моли за религия в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads