Реклама / Ads
14| 5998 |25.08.2015 НОВИНИ

Борисов: Туркменистан е важен за енергийната сигурност на България и ЕС

.
делегацията ни в Туркменистан заедно с домакините си Източник: Фейсбук
Срещите, които проведохме в Туркменистан, поставиха успешно начало на нашия двустранен политически диалог на най-високо държавно равнище. Подписаните двустранни документи дават добра основа за изграждане на българо-туркменистанското сътрудничество в различни сфери, това написа премиерът във Фейсбук за посещението си в Туркменистан.
 
За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен. В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране.

Съгласихме се, че важен приоритет за нас е изграждането на балансирани взаимноизгодни търговско-икономически отношения, както и сътрудничеството в сферата на енергетиката. Заедно с това констатирахме и наличието на взаимен интерес и на добри възможности за сътрудничество и в други приоритетни области на нашите взаимоотношения, като например строителството, транспорта и съобщенията, туризма, селското стопанство и хранителната промишленост. Смятам, че характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. Необходими са общите усилия на всички държави, независимо от тяхната роля и място в международните отношения. Нашите две страни са призвани да съдействат за запазването на мира и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в своите региони. Бих искал да подчертая още веднъж важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на България и Европейския съюз с оглед диверсификацията на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа. Заедно ние можем да дадем ценен принос и за укрепването на международната енергийна сигурност като важен елемент на глобалната сигурност днес. Убеден съм, че нашите общи усилия и действия ще бъдат подчинени на постигането на по-добро общуване и разбирателство между народите, което е в пълно съзвучие с целите на международния мир, сигурност и сътрудничество. Благодаря на президента на Туркменистан за топлото и сърдечно посрещане.

Посещението ни в Туркменистан завърши с прием, давам от президента Н. Пр. г-н Гурбангули Бердимухамедов в чест на българската делегация. Преди това се срещнах и с кмета на Ашхабад, както и с мюфтията на Туркменистан. Положих венец на паметника на Независимостта на Туркменистан. България цени високо стремежа на неутрален Туркменистан да съдейства за повишаване на стабилността в Централна Азия, както и неговия принос за укрепване на сигурността в тази част на света. Поздравих домакините по случай 20-годишнината от провъзгласяването на постоянния неутралитет на Туркменистан. Значимостта на този акт е препотвърдена с приемането на резолюция на ОС на ООН от юни 2015 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4516 |25.08.2015 Терористи взривиха важен газопровод в Турция . 40| 7049 |22.08.2015 Борисов: Догодина ще е по-добре с пари от контрабанда и измами . 4| 4960 |19.08.2015 Борисов: Бензиностанции пласират горива със сяра и терпентин . 16| 5674 |03.08.2015 Борисов: Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads