Реклама / Ads
16| 5702 |21.03.2012 НОВИНИ

Борисов: Ускоряваме газовата връзка с Турция

.
Бойко Борисов
Премиерите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган се разбраха на политическо ниво за строежа на междусистемна газова връзка между България и Турция. Предстои енергийните министерства на двете страни да уточнят кога да започне строежа на тръбата.
 

 

В Анкара българското и турското правителство проведоха съвместно заседание. Съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемната газова връзка подписаха номинираният за енергиен министър Делян Добрев и турският министър на икономиката. Двамата премиери заявиха политическа воля за строежа на газопровода, но не уточниха кога ще започне изграждането й.

 
Добрите намерения са едно, но политическата воля - друго. По тази тема неколкократно съм изпращал министри да разговарят в Турция, последният беше вицепремиерът Дянков, който дойде тук, но днес ние с премиера Ердоган си стиснахме ръцете за политическа воля и твърда решимост да направим новата връзка. И новият министър, господин Добрев, в рамките на два месеца заедно със своите колеги, при заявеното наше желание, ще се справи. От наша страна ние сме готови, подчерта премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.


Турският премиер Реджеп Ердоган се ангажира, че Турция винаги ще бъде до България в случай не енергийна криза. От изявленията на Борисов и Ердоган стана ясно, че по проекта ще работят Националната енергийна компания и турската енергийна компания "Боташ".

 

Турският премиер отбеляза също, че България е най-важният търговски партньор на Турция на Балканите. Миналата година търговският обмен между двете държави е достигнал 4 млрд долара, но това не е достатъчно.

 

Борисов и Ердоган обсъдиха ускоряване на работата по системите за ранно предупреждение при наводнения, както и възможността комети да се движат между Варна, Бургас и Истанбул, което ще увеличи потокът на туристите. Бяха подписани 17 документа, сред които за създаване на културни центрове, както и за опазване на недвижимото културно наследство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 161| 17659 |18.03.2012 Б.Борисов: Няма да има българо-руска АЕЦ . 126| 6154 |16.03.2012 Борисов: Българо-руски АЕЦ няма да има докато съм премиер . 117| 6674 |12.03.2012 Костов пита Борисов: Защо ГДБОП се държи като държава в държавата? . 55| 5531 |10.03.2012 Борисов: Човек на ГЕРБ ще е здравен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads