Реклама / Ads
0| 4376 |05.04.2016 НОВИНИ

Борисов завърши десния си поход, ГЕРБ окупира центъра

.
Бойко Борисов
ГЕРБ трайно "окупира" политическия център. "Десният поход" на Борисов явно е завършил. Това е една от констатациите в редовния месечен анализ на Институт “Иван Хаджийски“. Според авторите му острите реплики между ГЕРБ и ДСБ през последния месец само са легитимирали малкия партньор в коалицията като централен фактор.
 
"По всичко личи, че политическият "разкрач" на ДСБ – да бъде и вътре във властта, и извън нея – е удобен и на Борисов", смятат анализаторите.

Според тях Борисов вече няма нужда да бъде възприеман непременно като “десен“ в страната. “И партия му не е склонна да разглежда себе си в “пакет“ с ДСБ. Така за него се открива пътят, по който – дистанцирайки се от поведението на ДСБ – да оставя отворени врати към всички и едновременно да държи другите политически играчи в непосредствена
Според наблюдателите така Борисов може да се възползва от антиимигрантските и скептични към брюкселските решения настроения, без да се съобразява с твърдата прозападна линия на ДСБ и да напредне с “опитомяването“ на ПФ.

Ситуацията в БСП е време на жестока конфронтация, смятат анализаторите. Те описват предстоящия конгрес на столетницата като важен за политическия курс на партията – социалистически, лицето на който е Михаил Миков и социаллиберален, олицетворяван от Корнелия Нинова.

ДПС и ДОСТ са в двубой за етническия турски вот. Партията на Доган полага кризисен тест за стабилност, се казва в анализа. С визитата си в Турция Местан иска остави впечатление, че Анкара стои твърдо зад него. Доган отвърна с делегация, изпратена от него в Турция, припомнят от “Иван Хаджийски“. Анализаторите смятат, че предстоящите седмици са особено важни за разпределението на турския вот – на 10 април ДОСТ ще проведе учредителното си събрание, а на 24 април ДПС ще избере новия си лидер.

Анализът на Института сочи, че дипломатическите ходове на Патриотите дават своите плодове. “Отмина времето, когато срещу тях се четяха декларации, че са профашистки и неприемливи в демократичната политика. Близостта до ГЕРБ укрепва присъствието им на различни политически, медийни и административни равнища, но крие и неизбежни рискове“, пишат наблюдателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8490 |03.04.2016 Калоян Паргов: Борисов получи червен картон от всички центрове на власт в света . 0| 5030 |31.03.2016 Борисов доволен от акцията в ДАИ, обеща още арести . 0| 4511 |31.03.2016 Сръбско издание: В България се обучават джихадисти, Борисов: Не трябва да се шуми . 0| 4555 |31.03.2016 Борисов: Знаем му всички спатии на шефа на ДАИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads