Реклама / Ads
47| 7203 |23.04.2011 НОВИНИ

Л. Братоев: Вярата ни се измерва с това, колко агнета и козунаци ще изядеш

.
протодякон Любомир Братоев
Свещениците трябва да се преборят за душите на хората. Дълги години църквата нямаше сигурност на институцията, за да си гледа работата. Има надежда за всеки, да бъдем просто по-добри, усмихнете се и усмивката ще бъде върната стократно.
 

Човек, когато създава живот, трябва да носи отговорност за него. Държавата трябва да направи закон за семейно планиране, най-вече за циганите. Трябва просвета сред тези хора, за да нямат по толкова много деца, каза отец Л. Братоев, протодякон в храм-паметника „Св. Александър Невски” в предаването Директно Карбовски по Нова тв.

А ти какво направи, този въпрос трябва да си задаваме непрекъснато. Църквата е имала сиропиталища и домове за стари хора, а след това държавата е иззела тези функции. Трябва да се върнем към обгрижването на енориите. Донякъде и свещениците трябва да се преборят за душите на хората. Дълги години църквата нямаше сигурност на институцията, за да си гледа работата сред хората.

Евангелистките проповедници изземат вакуум, създаден от държавата. Министерство на отбраната отказа да ни превози до Кербала например, като казаха, че във войската не са допустими религиозни ритуали, каза дякон Братоев.

Нашата църква не е забранила да мисионерстваме, това опира да инициативата на всеки свещеник. Едно време свещениците са ръсили за здраве на Ивановден и на Йордановден, а сега защо това не се прави, попита реторично гостът.

Явно вярата ни се измерва с това, колко агнети и козунаци ще изядеш, горчиво заключи той.

В храма Свети Александър Невски има около 150 души богомолци в неделя, значи това са 2-3 хиляди души, които посещават храмовете. При нас отговорността е повече, тъй като пастирите водят хората, каза отецът.

Вероучението в училище трябва да го има, то може да бъде в раздела Морал и етика, категорично заяви отец Братоев. Над 2000 души по улиците на София поискаха неговото въвеждане, но довечера ще дойдат в храма тези, които се обявиха против вероучението. Когато човек порасне, той е със свободна воля и може да избере какъв да бъде, каза той.

Според него изповедта може да замести психоанализата в днешното напрегнато време. Може и през немолитвено време да се запали свещ, ако се направи малък параклис пред църквите, каза отецът и шеговито отговори на въпрос за края на света, че не се знае кога ще свърши той, може и да е тази нощ.

Левски е апостол на свободата, народът го е канонизирал, но той е извършил и убийство, не може да бъде канонизиран от църквата, отговори на въпрос отец Братоев.

Има надежда за всеки, да бъдем просто по-добри, усмихнете се и усмивката ще бъде върната стократно, призова в навечерието на Великден отецът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5146 |06.09.2010 Обединени сме не от вярата, а от алчността и чалгата? . 1| 8631 |05.05.2009 Измерват безплатно дишането по повод Световния ден за борба с астмата – 5 май . 4| 5260 |14.05.2008 Вярата на Хилъри мести планини и печели "суинг" щати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads